Kiikarin hinta saattaa tarjota hankintaa harkitsevalle melkoisen yllätyksen. Hintahaitari on nimittäin hämmästyttävän leveä, eikä aina ole aivan helppo hahmottaa, mitä rahallisen panostuksen vastineeksi oikein saakaan. Halvimmassa päässä laatu on vääjäämättä toista äärilaitaa heikompi, mutta voiko maltillisella panostuksella saada kunnollista?

Moottoriveneilyyn erikoistunut Kippari-lehti tutki testissään edulliset merkikiikarit ja lopputulema saattaa yllättää useimmat: edullinen voi olla kelvollinen ja halvalla saattaa pärjätä peruskäytössä ihan hyvin.

Käyttökelpoiset katselukiikarit voi saada hyppysiinsä satasella, mutta arvokkaimmista vaihtoehdoista on valmistauduttava keventämään lompakkonsa sisältöä tonnilla tai toisellakin. Saako kiikarin hankkija rahalleen vastinetta samassa suhteessa? Mistä ihmeestä hinta muodostuu?

Avoimia kysymyksiä riittää. Ei ihme, että kiikarin hankintaa harkitsevan olo saattaa hetkittäin olla epävarma hankintapäätöstä puntaroidessaan.

Kiikarien hinta

Kiikarin hinta: vaikuttaako merkki ja malli?

Tunnettuja kiikarivalmistajia on melkoinen liuta, tuntemattomampia vielä enemmän, ja oman panoksensa tarjontaan tuovat myös esimerkiksi kiikaritähtäinten ja kameroiden saralla ansioituneet valmistajat.

Maksaako merkki ja kryptinen mallimerkintä ekstraa? Tyhjentävää vastausta on mahdoton antaa, mutta merkkilisä tuskin on tuntematon mauste lopullisen hinnan määrittävässä keitoksessa. Toisaalta markkinaosuutta kahmiva jättimerkki saattaa lyödä pöytään myös sellaisen kampanjatarjouksen, johon pienempi toimija ei pysty.

Kiikarit ovat lähtökohtaisesti tuontitavaraa, mutta ei sentään peräisin vain yhdestä ja samasta tuutista. Aasia on valmistuksen ohella optiikan saralla ylivoimainen ykkönen ja tuottaa suurimman osan myös kiikareissa käytettävistä osista ja komponenteista. Eurooppalaista ja amerikkalaistakin valmistusta kiikarien saralla on, mutta kyse on lähinnä lopputuotteen kokoamisesta ja puolivalmiiden aihioiden viimeistelemisestä.

Panostus optiikkaan on panostus laatuun

Kiikarien hintaan vaikuttaa tuntuvasti tuotteeseen valittu optiikka. Ja tällä saralla laatu maksaa eli laadukkaat linssit ja prismat. Edullisimmissa kiikarivaihtoehdoissa silmien eteen nostetaan puristemuovia, joka on kirkasta ja kovaa, mutta ei lähellekään lasin veroista laatua.

Seuraavassa portaassa tarjolla on puristelasia. Järin häävistä laadusta ei senkään kohdalla voi juuri puhua, vaikka muovin se parhaassa tapauksessa hakkaakin.

Kiikarien hinta

Paremman äärelle päästään vihdoin, kun nenän ylle nostetaan kiikari, jonka sisuskalut ovat lasia ja lasin muokkaus on tehty hiomalla. Materiaalivaihtoehtoja on muutama, paras on myös kalleinta, sen huomaa taatusti: tarkkasilmäinen katsomalla, loput hämmästymällä hintalapusta.

Eri asia on se, kannattaako omaan käyttötarkoitukseen hankkia kalleinta, sillä usein vähän vähemmälläkin pärjää. Tai pääsee ainakin alkuun kauaskatsomisen saralla. On hyvä muistaa, että kaluston päivittäminen onnistuu myöhemminkin, jos kertainvestointi kylmiltään tehtynä tuntuu päättömältä ratkaisulta.

Selvää on kuitenkin se, että laadukas lasi läpäisee valoa halvempia paremmin. Siitä on helpompi lähteä kohti hyvää lopputulosta hiomalla.

Lentokone

Raakahionta tehdään koneellisesti, mutta viimeistelyssä korostuu myös ihmisen osuus. Laadukas lopputulos vaatii tarkkuutta työstämisen suorittavalta laitteelta, mutta ihmissilmä on vielä lyömätön tekijä mahdollisten virheiden seulomisessa. Samaan laatutasoon ei kone yksin pysty.

Hiottu ja hyvää materiaalia oleva linssi on vielä kaukana valmiista. Laatua rakennetaan hiotun aihion päälle pinnoittamalla ja kiillottamalla. Maallikosta touhu saattaa vaikuttaa lähinnä salatieteeltä, ja sitä se lennokkaasti ilmaistuna onkin.

Kalvot viimeistelevät katseluelämyksen

Valmistajat eivät halua avata valmistuksen yksityiskohtia kovinkaan tarkasti, sillä paras lopputulos on tarkasti varjeltujen työvaiheiden summa, jossa lasin pintaan muodostetaan ohuita kalvoja kemikaalien, lämmön ja paineen avulla.

Laatulinssien valmistajia on käytännössä vajaa kourallinen, eli samat valmistajat toimittavat osia ja osittain koottuja komponentteja useammalle kiikarivalmistajalle.

Kalvoilla vaikutetaan muun muassa vääristymiin, valon läpäisyyn ja heijastumiin. Tavoitteena on, että eri väriset valonsäteet osuvat samaan kohtaan ja muodostuva kuva on sen ansiosta terävä. Pinnoituksella vaikutetaan linssiin myös sen käyttökestävyyden osalta.

Sopivalla käsittelyllä se saadaan myös hylkimään vettä ja helpottamaan puhdistusta. Parhaissa linsseissä erilaisia kalvopintoja voi olla jopa toista kymmentä.

Osien valmistuksen jälkeen on vuorossa kiikarin kokoaminen. Mitä enemmän käsityötä siihen uhrataan, ja mitä enemmän osien yhteensovittamiseen käytetään aikaa, sitä kovemmaksi kiikarin hinta nousee.

Jos laadussa tingitään, saattaa kuvassa esiintyä epätarkkuutta optimaalisiltakin vaikuttavissa olosuhteissa, huonoista ja haastavista puhumattakaan.

Toistaalta on hyvä myös muistaa, että aivan kaikista poikkeamista ei voi syyttää kiikaria. Erilaisia vääristymiä voi olla tarjolla esimerkiksi tilanteissa, joissa katselukohde on kaukana merellä tai keskellä kuumaa aavikkoa.

Kiikarien hinta

Prisma on muutakin kuin kauppa

Kiikarin hinta ja sen tarjoama katselukokemus muodostuu osin myös prismaratkaisun perusteella. Prisma kääntää linssin läpi tulevan kuvan oikein päin katselijan näkökulmasta tarkasteltuna. Kiikarin käyttäjän kannalta laatuun se vaikuttaa muun muassa valitun prismatyypin ja sen valmistuslaadun ja materiaalivalinnan kautta.

Prismaratkaisuja on muutamia erilaisia. Jos korkeatasoinen katselukokemus halutaan mahduttaa pieneen tilaan, eli kompaktin rungon sisälle, on vaihtoehtoisia toteutuksia niukasti. Pienen koon ja laadun yhdistelmä nostaa hintaa automaattisesti. Kookkaamman rungon sisällä tilaa on tarjolla edullisemmillekin ratkaisuille laadusta suuremmin tinkimättä.

Kiikarin hintaan vaikuttaa lasin lisäksi myös metalli. Tai sen puute.

Vesilintulaskennat

Halvin kiikarinrunko on yleensä muovia, paremmat metallia. Patarautaa ei tarjolla ole, mutta muovia parempi vaihtoehto on alumiini. Paras sekä kallein on puolestaan magnesium.

Usein hyödynnetään myös yhdistelmää, jossa tärkeimmät runko-osat tehdään metallista, loppu tehdään valamalla muovista. Valmistustapana valua käytetään myös metallirungoissa, joten pelkän valmistusmenetelmän perusteella pitkälle vietyjä päätelmiä tuotteesta ei voi tehdä.

Runko suojaa ja pitää järjestyksessä

Rungon sisälle koottavan optisen järjestelmän, eli linssien, prismojen ja katselukokemuksen mahdollistavan okulaarin lisäksi runkoon liitetään lähinnä tarkennusmekanismi. Lista on lyhyt, mutta kiikarin rakennekaan ei ole kovin monimutkainen. Yksittäisiä osia kokonaisuudessa voi silti olla kaikkiaan jopa lähemmäs parisataa, jos kaikki irto-osat ynnätään yhteen.

Vielä mutkikkaamman kokonaisuuden muodostavat modernit kiikarit, joissa on mukana kameroista tuttu kuvanvakain katselunautintoa kohentamassa ja tärinää taltuttamasssa. Ei liene yllätys, että näitä tarjoavat markkinoille maailman johtavat kameramerkit.

Rungon tehtävänä on pitää elementit ruodussa ja suojassa kiikaria käytettäessä ja kuljetettaessa. Iskunkestävyys on usein arvossaan, sillä aktiivikäytössä kiikaria on vaikea suojella kaikilta yllätyksiltä. Myös varmaan sääsuojaukseen panostaminen on harkinnan arvoinen tekijä kiikaria valittaessa.

Kiikarin runko kootaan halvimmissa malleissa liimaamalla ja prässäämällä. Käytettävät konstit ovat nopeita ja edullisia, mutta tekevät myös kiikarista ongelmatilanteessa korjauskelvottoman.

Laadukkaimmat katseluvälineet kootaan niin, että ne voidaan tarpeen tulen myös purkaa. Rungon lisäksi sisus kiinnitetään niin ikään ruuvien ja kierteiden avulla, joka mahdollistaa säätämisen ja vioittuneiden osien vaihtamisen kokonaisuutta särkemättä.

Kokonaisuus käyttötarkoituksen mukaan

Kiikarin hinta on taatusti yksi merkittävimmistä ostopäätöstä ohjaavista tekijöistä. Mitä laadukkaammat materiaalit ja mitä enemmän käsityötä, sitä suurempi on hintalappu.

Kiikarin hinta

Kiikarivalinnan ratkaisee budjetin lisäksi myös käyttötarkoitus. Huokea yleiskiikari ei pärjää hämärässä yhtä hyvin kuin niihin olosuhteisiin viritetty virkaveli. Toisaalta päivällä se palvelee useimpia vallan mainiosti. Hämäränäön laatua ehdottomasti arvostavan valinta on näistä kahdesta jälkimmäinen, mutta samalla on hyväksyttävä myös selvästi suolaisempi hinta.

Katselunautinnon voi sanoa seurailevan löyhästi hintatasoa. Huippukiikari tarjoaa huipputason katseluelämyksen, mutta todellisuudessa moni pärjää mainiosti vähemmälläkin. Eikä kallein ole automaattisesti paras millään mittarilla.

Eniten iloa on kiikarista, jota tulee käytettyä. Isoa ja kömpelöä ei viitsi mukanaan kauas kantaa, vaikka katseluelämys olisikin kohdallaan.

Lähteet: Otavamedian arkistot, Kippari.fi, Kippari 09/2020 ja Metsästys ja Kalastus 08/2018

Lue myös: Kamerakikkoja luonnossa liikkuvalle valokuvaajalle