Tuiskusen urakka Näsijärven Olkahisenlahdelta alkoi aamupäivällä klo 10 tietämissä.

– Sää oli marraskuisen harmaa, muutama aste lämmintä ja kevyt kaakkoistuuli. Perushyvä keli viettää muutama tunti raittiissa järvi-ilmassa.

kalastus_näsijärvi

Soutuvene odottaa lähtölaukausta.

Kalastus käynnistyi kotirannasta, josta tuuli sai kuljettaa venettä kohti Jyväskyläntien siltoja. Kalastaja sen sijaan ei tyytynyt taivastelemaan rekaavaa venettä, vaan tarjoili samaan aikaan pinnan alle pientä kalajigiä.

Mutta ei! 700 metrin matka tuulen viemää sujui ilman tärppejä, mikä sai kalastajan pohtimaan, että päivästä ei tulisi saaliin saamisen kannalta helppo.

Tulokseton ajelehtiminen sai aikaan sen, että siltojen jälkeen taktiikka vaihtui. Jigit korvautuivat haukiviehellä.

– Ronkin lävitse muutaman ruovikonreunuksen sekä lahdenpohjukan saamatta hauista minkäänlaista havaintoa. Kun puolitoista tuntia oli kulunut ilman ensimmäistäkään tärppiä, ryhdyin mikrojigaamaan saadakseni edes jotain.

Mikrojigaus tuotti tulosta ja veneessä oli nopeasti särki ja pari pientä ahventä. Pisin kaloista oli 18-senttinen särki.

Haueton Hangaslahti

Muutaman kalattoman mutkan kautta vene ja kalastaja päätyivät Hangaslahdelle, jonka matala ja ruohikkoinen perukka on normaalisti kohtuullisen varma paikka.

kalastus_näsijärvi

Hangaslahdelta ei haukia tällä kerralla löytynyt.

Nyt Hangaslahden pohja tarjoili vain nollaa. Pieniä haukiakaan ei tullut. Olivatko hauet muuttaneet jo rantamatalista syvempiin vesiin?

Siiman päähän oli viritettävä jälleen mikrojigi.

– Palasin Hangaslahden suulle, josta alkoi löytyä ahvenia lähes heitto ja tärppi -tahtia.

Kalojen koko oli vain surkeaa luokkaa. Kaikki olivat suurin piirtein plusmiinus 15-senttisiä. Paitsi yksi, jonka mitaksi tuli 24 senttiä. Alueen ahvenien koosta kertoo jotain se, että 24-senttinen hirviä oli seudun uusi ennätys.

Lahna mikrojigillä marraskuussa

Mutta ei päivä ennätykseen päättynyt, sillä kohta jigivapa vääntyi entistä raskaammin.

Siiman päässä tempoili lievä yllätyskala, lahna.

– Lahnat ovat olleet mikrojigaajan perussaalista näillä vesillä, mutta syysmyöhällä niitä on tullut harvemmin. Tämä kuitenkin osoittautui sellaiseksi ja mittautti pituudekseen 38 senttiä.

Lahna ei jäänyt päivän viimeiseksi kalaksi, mutta päivän pisimmäksi kyllä. Mikrojigiin iski vielä 27-senttinen ahven, lukuisten sinttikokoisten lisäksi, mutta kello 14 tienoilla Tuiskunen pisti pillit pussiin.

Ja kun kysyimme reissun pisintä kalaa, kilpailun oikeaksi vastaukseksi tuli 38 senttiä. Mutta osuivatko vastaajat lähellekään oikeaa? Tottahan toki, ainakin lähelle.

Mutta vain yksi osui täsmälleen oikeaan eli Mikko Arponen Helsingistä! Tusina viehettä on jo matkalla postiin!

Tällä kertaa kilpailussa arvottiin yksi palkinto myös kaikkien vastaajien kesken. Viehepaketin (Berkley Fliceker Shad 7 Shallow, Rapala Ripstop ja Blue Fox Vibrax Chaser 8 g) saa Vesa Matilainen Rautalammelta.

Onnea voittajille ja kaikille osallistuneille isokokoinen kiitos!

kalastus_näsijärvi

Niihamanselän marraskuista harmautta.