Kotimaiset minkit ovat välttyneet koronatartunnoilta, kertoo minkkitarhoja tutkinut Ruokavirasto.

Testitulokset kertovat, että toistaiseksi Suomesta ei ole löytynyt pandemian aiheuttanutta koronavirusta. Ruokavirasto aloitti viime viikolla turkistarhoilla koronavirustartuntoja selvittävän kartoituksen. Tähän mennessä näytteet on tutkittu yhteensä viideltä minkkitarhalta.

Testaustoiminta käynnistettiin kun tieto minkkitarhoilla levinneistä tartunnoista Alankomaissa ja Tanskassa varmistui. Molemmissa maissa on ollut laajoja koronavirusepidemioita, joihin on liittynyt myös tartuntoja eläimistä ihmisiin.

Mittava testaus käynnissä

Testausta tehdään 30 minkkitarhalla kymmenen kunnan alueella Kalajoella, Kauhavalla, Kaustisella, Kokkolassa, Korsnäsissä, Mustasaaressa, Närpiössä, Pedersöressä, Uusikaarlepyyssä ja Vöyrissä, Ruokavirasto kertoo.

Kuntien valinnassa on huomioitu alueellinen ihmisten koronaepidemian tilanne ja minkkien tuotantomäärät. Näytteeksi otetaan itsestään kuolleita minkkejä, jotka kunnaneläinlääkäri toimittaa Ruokaviraston laboratorioon tutkittavaksi.

Seurantanäytteenotto on tarkoitus saada päätökseen viikon 47 aikana. Tulosten perusteella suunnitellaan jatkoseuranta, jolloin otetaan näytteet kaikista Suomen minkki- ja suomensupitarhoista.

Minkit sairastuvat ihmisistä helposti

Uusi koronavirus tarttuu herkästi ihmisistä minkkeihin. Myös supikoira voi saada tartunnan. Minkkitarhoilla Alankomaissa ja Tanskassa on ollut laajoja koronavirusepidemioita, joihin on liittynyt eläimistä ihmisiin levinneitä tartuntoja. Kotimaiset minkit pysyvät toistaiseksi tarhoillaan, Tanskassa sairaustapaukset ovat johtaneet siihen, että minkit on lopetettu.

Tanskassa minkkitarhoilta on löytynyt myös muuntunut versio koronaviruksesta, joka on levinnyt minkeistä ihmisiin.

Koronavirustartuntojen estämiseksi on tärkeää, että turkistarhoilla noudatetaan tiukkoja hygienia- ja turvatoimia, Ruokavirasto korostaa.

Lähde: Ruokavirasto Kuvituskuvat: Cephas, CC BY-SA 3.0 ja Christian Fischer, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Lue myös:  Ruokavirasto aloittaa koronavirustestit turkistarhoilla