Miten ihmisvirrat liikkuvat luonnossa? Entä kuinka luontoa voidaan suojella uusia matkailukohteita kehitettäessä? Muun muassa näihin kysymyksiin on luvassa vastaus pian. Näkemys perustuu tutkimukseen, jossa satelliitit ja matkapuhelimet laitettiin seuraamaan retkeilyä, tai pikemminkin retkeilijöiden liikkeitä ja retkeilykohteita.

Helsingin ja Tallinnan edustalla sijaitsevilla saarilla on päättymäisillään innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin toteuttama tutkimus, jossa on kehitetty uusia digitaalisia työkaluja kestävän matkailun tueksi.

Kustaanmiekan reunalla Helsingissä kohoaa jyrkkä kallio. “Pohjolan Gibraltarilta”, eli Vallisaaresta on mahtavat näkymät Suomenlinnaan ja avomerelle. Satoja vuosia sotilaskäytössä palvellut saari avasi ovensa yleisölle vuonna 2016. Saaressa on värikkään historian lisäksi poikkeuksellisen monimuotoinen luonto.

– Halusimme selvittää minkälaisia vaikutuksia lisääntyvällä liikenteellä on herkkään saaristoympäristöön. Samalla halusimme tutkia, miten elämyksellistä ja kestävää matkailua voidaan edistää uusilla älyratkaisuilla, Urban Eco Islands -hankkeen projektipäällikkö Veli Airikkala Forum Virium Helsingistä kertoo.

Satelliitit ja matkapuhelimet seuraamaan retkeilijöitä

Luonnontilaisen ja urbaanin kohteen pelastus

Älyratkaisupilotteja toteuttamaan valitut yritykset Zero Gravity ja Hypercell asensivat Vallisaareen kymmenen sähköomavaraista tukiasemaa havaitsemaan matkapuhelinten bluetooth-signaaleja. Niiden avulla seurattiin vierailijoiden saaressa kulkemia reittejä.

Tutkimuksen pohjaksi kerättiin myös satelliittidataa, jonka avulla selvitettiin Vallisaaren, Vasikkasaaren sekä Tallinnan ulkopuolella sijaitsevan Aegnan saaren vihreän kasvillisuuden määrää, jota ilmentää niin sanottu NDVI-kasvillisuusindeksi. Virossa tutkimukset suorittivat Tallinnan kaupunki ja Tukholman ympäristöinstituutin Tallinnan yksikkö.

Selkeimmät vihjeet ihmisen vaikutuksesta luonnon hyvinvointiin tarjosi Vallisaari, joka koostuu kahdesta selkeästi määritellystä alueesta. Vierailijoilla on pääsy näistä vain toiseen. Airikkalan mukaan satelliittiseurannan tulokset olivat yksiselitteisiä.

– Vertailemalla Vallisaaren avoimen ja suljetun osan NDVI-lukemia havaitsimme kesäkauden päätteeksi selkeitä muutoksia kasvillisuuden vihreydessä. Kävijöiltä suljetun alueen vihreysaste kasvoi pysyvästi avoinna olevaan alueeseen nähden.

Merkityiltä poluilta ei poiketa

Airikkalan mukaan mittausmenetelmä voisi soveltua myös urbaanien viheralueiden kulumisen kartoitukseen.

Vallisaaresta kerätty bluetooth-tieto kertoi että kävijät kulkivat merkittyjä polkuja ja noudattivat tiemerkintöjä. Tämä todistaa sen, että saarimatkailun kehittämisessä voidaan hyötyä selkeästi seurattavien reittien ja merkintöjen rakentamisesta. Mitä paremmin retkeilijät pysyvät viitoitetuilla poluilla, sitä paremmin luonto säilyy.

Urban Eco Islands -hanke päättyy keväällä 2021, jolloin tutkimustulokset kootaan kestävän matkailun käsikirjaksi. Hankkeen pääkoordinaattorina toimii Helsingin kaupunki ja sen rahoittaa Interreg Central Baltic.

Lähde ja kuvituskuvat: Forum Virium

Lue myös: Metsähallituksen Luontopalvelut: panostuksia retkeilijöihin Itä-Lapissa