Rikkooko lyijyhaulikielto EU:n perustuslakia? Metsästäjäliiton mukaan ongelma on ilmeinen ja nykymuodossaan kielto on lainvastainen.

Vaikka lyijyhaulikiellon kumoaminen ei ole kadonnut Metsästäjäliiton päiväjärjestyksestä, ei liitto oman kertomansa mukaan vastusta lyijyn käytön rajoituksia todellisilla kosteikoilla vesilintujen suojelemiseksi. Ongelmaksi muodostuu juridiikka.

Metsästäjäliiton näkemyksen mukaan lyijyn käytön rajoittaminen rikkoo perustuslain syyllisyysolettamaa ja murentaa kansalaisten uskoa perustuslakien perusperiaatteiden toteutumiseen.

Nyt liitto kertoo vedonneensa oikeusministeri Anna Maja-Henrikssoniin kirjeellä, jossa otetaan kantaa komission ehdotukseen lyijyhaulien käytön rajoittamiseksi kosteikoilla. Lyijy tiedetään myrkylliseksi.

Rikkooko lyijyhaulikielto EU:n perustuslakia?

Suomen Metsästäjäliiton mielestä lyijyhaulien käytön rajoittaminen todellisilla kosteikoilla on perusteltu ja hyvä tavoite vesilintujen suojelusopimuksen (AEWA) mukaisesti. Nykyinen komission ehdotus lyijyhaulien käytön rajoittamisesta on kuitenkin ongelmallinen. Metsästäjäliiton mukaan se rikkoo EU:n perustuslakia.

Euroopan unionissa on voimassa niin sanottu syyttömyysolettama, eli rikoksesta epäiltyä on pidettävä syyttömänä, kunnes toisin todistetaan, liitto muistuttaa.

Euroopan komission edistämässä lyijyhaulirajoituksessa syyttömyysolettama on kuitenkin päinvastainen.

Syyllisyys on voitava osoittaa

Ehdotuksessa jokainen, joka kuljettaa lyijyhaulipatruunoita kosteikoilla tai kosteikkoa ympäröivällä sadan metrin puskurivyöhykkeellä, on velvollinen todistamaan syyttömyytensä, vaikka tarkoituksena ei olisi edes käyttää lyijyhaulipatruunoita kielletyllä alueella.

– Jotta Euroopan unionin perustuslakia noudatettaisiin, syyttäjän tehtävänä olisi osoittaa, että lyijyhaulien kantaja on toiminut laittomasti. Nyt esitetyssä ehdotuksessa metsästäjän tai urheiluampujan tulisi kuitenkin kyetä osoittamaan, että metsästys tai urheiluammunta ei rikkoisi lakia, tiivistää Metsästäjäliiton metsästysampumapäällikkö Jussi Partanen.

Lyijyhaulien rajoitusehdotus etenee Euroopan unionissa ja sitä käsitellään seuraavaksi oikeus- ja sisäasioiden neuvostossa 3.–4. joulukuuta. Metsästäjäliiton mielestä Suomi ei voi äänestää neuvostossa sellaisen ehdotuksen puolesta, joka rikkoo räikeästi kansallisen ja eurooppalaisen oikeuden perusperiaatteita.

Lähde: Metsästäjäliitto Kuvituskuvat: Otavamedian arkisto/Antti Hentinen

Lue myös:
Lyijyhaulikielto puhuttaa: Birdlife Suomi kannattaa, Reserviläisliitto pitää hutina
Metsästäjäliitto haastaa Euroopan komission lyijyhaulikiellon järjettömänä
Lyijyhaulikielto toteutui – EU:n päätöksellä mittavat vaikutukset Suomessa
Lyijy lautasella – huolellisuus saaliinkäsittelyssä kannattaa