Meritunturit on kuvapainotteinen teos, joka esittelee ainutlaatuisen arktisen alueen, jossa tunturit laskeutuvat hyiseen Jäämereen. Juha Syväranta vie lukijansa rantaviivaa pidemmälle, sillä erikoista nähtävää ja koettavaa riittää myös meren aaltojen alla.

Sukelluksen ja valokuvauksenkin taitava kirjoittaja kuljettaa lukijansa 160 sivun mittaiselle seikkailulle Varangilta aina Lofooteille ja etelämmäskin. Parhaat palat on valittu lukijan hämmästeltäväksi yli neljännesvuosisadan kokemuksella Pohjois-Norjan karuista maisemista.

Meritunturit

Maisemien ja luonnon lisäksi tuntuvan siivun Meritunturit-kirjan sivuista saa alueen eläimistö. Pääpaino on linnuissa, mutta pinnan alla kohdataan myös hylkeet, kalat ja valaat.

Meritunturit kutsuvat kokemaan

Vaikka Pohjois-Norjan kuvasto olisi tuttua, vierähtää teoksen kanssa ilta rattoisasti, eikä eksotiikkaakaan puutu. Parhaassa tapauksessa kirja onnistuu nostamaan matkakuumeen. Tähän tähtää myös kirjoittaja, joka kannustaa lukijaansa lähtemään, kokemaan ja katsomaan itse.

Samalla kaavalla ovat löytyneet myös kirjan sivuille päätyneet parhaat palat jylhältä rannikolta, tuntureilta ja meren aaltojen alta.

Kirjan kirjoittaja Juha Syväranta on  taustaltaan ekologi, meribiologi, tutkimussukeltaja ja vedenalaisluonnon asiantuntija. Työkseen Syväranta arvioi Itämeren vedenalaisia luontotyyppejä ja järvien ekologista tilaa sekä tutkii virtavesien uhanalaisia suursimpukoita.

Meritunturit -kirja löytyy muun muassa kustantaja Minervan omasta valikoimasta ja Suomalaisen kirjakaupan verkkokaupasta.

Lue myös: Eräkirja: Metsä elää – visuaalinen matka suomalaiseen luontoon