Restaurant PLATS sai kuvan ja viestin julkistamisen jälkeen nopeasti palautetta ”taimenaterian” mainostamisesta.

Vaikka eväleikatut meritaimenet ovat periaatteessa vapaasti kalastettavissa, niiden pyydystämiseen liittyy ongelmia, varsinkin kutuaikaan.

Meritaimen on erittäin uhanalainen kalalaji ja muun muassa WWF suosittelee kalaoppaassaan välttämään sekä sisävesistä että Itämerestä pyydettyjä taimenia.

Vaelluskala ry:n Henrik Kettusen mukaan erityisesti kutuasuiset lohi- ja taimenemot kannattaa aina vapauttaa. Tähän aikaan vuodesta kalat voivat olla vielä matkalla kudulle.

Kettunen kävi taimenista rakentavan puhelun sekä ravintola PLATSin keittiöpäällikön että Hanasaaren kulttuurikeskuksen viestintäjohtajan Håkan Forsgårdin kanssa. Jatkossa rauhoitettuja kalalajeja tai kutuasuisia kaloja ei tulla näkemään ravintolan ruokalistalla.

Instagramiin ravintola PLATS postasi viestin, jossa on pohdittavaa koko alalle, sekä ravintoloille että kalastajille.

”Vastuullisuuden ja eettisyyden merkitys kasvaa jatkuvasti ravintola-alalla, ja siksi myös meidän toimintamme kehittyy ja muovautuu näiden periaatteiden mukaisesti. Jotta PLATSin kala-annokset olisivat aiempaakin vastuullisempia, tulee niiden jatkossa täyttää yhä useammat vastuullisen kalastuksen kriteerit – niin omilta vesiltä pyydetyn kuin muunkin saaliin osalta.”

Taimenia siikaverkosta

Viestin mukaan kutuasuiset taimenet olivat uineet ravintolan palkkaaman kalastajan siikaverkkoon.

”Jatkossa ravintolassamme ei tarjota näitä kaloja, ja kehotamme muitakin toimimaan samoin – vastuullisen kalastuksen puolesta.”

Henrik Kettunen on tyytyväinen ravintolan linjaukseen. Hänen mielestään samanlaisen linjauksen tarve on koko rannikolla, sillä Hanasaaren tapaus ei ole ainoa. Esimerkiksi Hangossa paikallinen kalakauppias on nostanut mainokseensa kutuasuisia kaloja.

”Kalatiskeillä kutuasuisia ei ole vähään aikaa näkynyt, koska vastuulliset ammattikalastajat ovat laskeneet kutuasuisia takaisin. Suositus tarvitaan kaikille kalastajille”, Kettunen sanoo.

Sisävesilläkin suositukset saattaisivat olla paikallaan.

Kettusen näkökulmasta vastuullisempi kalastus olisi etu monelta kantilta. Kalakantojen lisäksi voittajia olisivat kotimaiset kalat, joiden arvostus vain nousisi ja kalastus, jonka pohja rakentuisi tulevaisuuden kannalta kestävämmäksi.

”Toivottavasti tästä (Hanasaaren tapauksesta) tulee positiivinen linjaus ja esimerkki, josta myös muut voivat ottaa mallia.”

taimen_kalaopas_wwf

WWF kalaoppaassa kerrotaan, että villit taimenkannat ovat pohjoisinta Suomen lukuun ottamatta erittäin uhanalaisia. Siksi Itämerestä ja Suomen sisävesistä pyydettyä taimenta olisi syytä välttää.

Lue lisää: Päivän kuva: 6250 euron kalapari – meritaimenet kudulla Helsingin yössä