Marraskuu kuuluu niihin kuukausiin, jonka useimmat suomalaiset äänestänevät suosituimmuusrankingissa peränpitäjäksi, tai ainakin lähelle sitä.

Kylmää, märkää, tuulta, harmautta, pimeyttä, kaikkia näitä ikäviä elementtejä pitää kyseinen vuodenaika sisällään.

Kalastuksellisesti marraskuu voi tarjota paljonkin mukavaa, mikäli olosuhteet sallivat.

Suurhauen ja meritaimenen pyyntiä rannikolla, lohen ja vaellussiian kalastusta vaikkapa Kymin Korkeakoskella, kuhan ja ahvenen jigittelyä, silakan litkaamista, ehkä jopa ensijäiden pilkkimistä jossain pohjoisemmilla leveysasteilla.

Mutta sää voi pilata kaiken. Lukemattomat ovat ne kalareissut, jotka ovat estyneet kokonaan tai jääneet torsoiksi kovan tuulen vuoksi.

Pahin luonnonilmiö on kuitenkin pikku pakkanen, joka sulkee vesistöt kulkemista kestämättömällä jääriitteellä ja estää kaikenlaisen kalastuksen melko totaalisesti. Sekin skenaario on marraskuussa mahdollinen.

Näsijärvi_kalastus

Näsijärven Niihamanselkää. Tuulisäälläkin löytää suojaisia kalapaikkoja.

Soutukalaan Näsijärvelle

Tätä kirjoitettaessa säätieteilijät ennustavat, että marraskuu alku sujuu ainakin täällä etelässä jopa poikkeuksellisen lauhana, mutta että kuun puolivälin tienoilla alkaisi kylmeneminen.

Seuraava arvauskilpailumme sijoittuu juuri kuun puolivälille eli jollekin päivälle välillä 13.-15.11.

Koska sään kehittymistä on vaikea ennustaa pitkälle, ratkaisemme seuraavan kisan ihan kotinurkillani.

Siis jonain päivänä edellä mainitulla aikavälillä lähden kotirannastani Näsijärven Olkahisenlahdelta soutuveneilemään. Mukanani ovat niin hauen kuin ahvenen pyyntiin soveliaat virvelivälineet.

Näsijärvi_kalastus_Olkahisenlahti

Arvauskilpailun maisemia Olkahisenlahdella.

Kysymys kuuluu, kuinka pitkä on suurin saamani kala tuolla reissulla? Vastaus ilmoitetaan tasasentteinä.

Olkahisenlahti ja Jyväskyläntien siltojen länsipuolella siintävä Niihamanselkä eivät ainakaan omien kokemusteni valossa lukeudu kalaparatiisien kärkikaartiin.

Jotain kalaa kyllä lähes varmuudella saa, mutta koossa on harvemmin hurraamista.

Ensisijaisesti yritän narrata haukea. Rantaruovikoiden liepeillä viihtyvät luupäät heilauttavat vaakaviisarin parhaimmillaan yli kilon, mutta usein jäädään sen alle.

Ja jos pituuksista puhutaan, niin puoli metriä lienee melko lähellä totuutta. Eikä hauki suinkaan ole takuusaalis näillä vesillä ainakaan kaikuluotaimettomalle soutukalastajalle ja syysmyöhällä.

Sen sijaan ahvenia uskoisin tavoittavani lähes takuuvarmasti. Myös raitapaidat edustavat lajinsa keskenkasvuisempaa osastoa, vaikka hyvällä tuurilla voi 30-senttinenkin sattua saaliiksi.

Todennäköisemmin assujen pituus liikkuu 10-20 sentin haarukassa, varsinkin jos käyttää mikrojigejä.

Mikroilla olen saanut näiltä vesiltä myös lukemattomia lahnoja, vaan eipä niidenkään koosta kertoessa tarvitse käsiä pahemmin levitellä. Olisiko keskiverto pituus jossain 25-35 sentin hujakoilla.

Kuhasta ei tarvinne tähän vuodenaikaan edes haaveilla, kun ne kesälämpimilläkin tuppaavat nykyisin olemaan haasteellisia.

kalastus_viehe

Parhaan arvaajan pakki täydentyy tällaisella viehelajitelmalla.

Tarjolla tänään: kaksi kovaa palkintopakettia

Paras arvaaja palkitaan jälleen viehetusinalla sisältäen muun muassa Rapala Originalin, Kuusamo Lippa-Räsäsen, Islure Tuikkarin, Purelure Tietsän, KN-Kuhan, Blue Fox Esoxin, Mepps Aglian, Falkfish Loken, Huopana Flyn ja Jakin.

kalastus_kilpailu

Kolmen vieheen paketti arvotaan melkein kaikkien vastaajien kesken. Pelistä on pois vain varsinaisen arvauskisan voittaja.

Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, voittaja arvotaan niiden joukosta.

Tällä kerralla mukana on myös kolmesta huippuvieheestä (Berkley Fliceker Shad 7 Shallow, Rapala Ripstop ja Blue Fox Vibrax Chaser 8 g) koostuva arvontapalkinto. Tämä arvotaan kaikkien muiden vastauksen lähettäneiden paitsi voittajan kesken. Onnea peliin ja tiukkoja siimoja loppusyksyn kalavesille!

Huomio! Lomakkeella kysytään yhteystietoja vain palkinnon postittamista varten.