Kansallispuistojen turvallisuus nousi keskustelunaiheeksi jo 2019, kun Repoveden kansallispuistossa riippusillan vaijerit murtuivat yllättäen. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto pyysi jo tuolloin selvitystä tilanteesta. Sen tekijäksi valittiin Metsähallituksen Luontopalvelut.

Tämän selvityspyynnön seurauksena asiakasturvallisuusohjeita ja -toimintaa on kehitetty edelleen Metsähallituksessa. Nyt tehtävä selvityspyyntö täydentää jo aiemmin tehtyjä toimenpiteitä.

– Kansallispuistojen käyntimäärät ovat kasvaneet merkittävästi, kun kansalaiset ovat löytäneet luonnonrauhan poikkeusaikojen keskellä. Tämä on aivan upea uutinen, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen

Kasvavat kävijämäärät kuitenkin tuovat uudenlaisia haasteita. Luontokohteilla liikkuu nyt enemmän ihmisiä, ja käyttötavat ovat monipuolistuneet.

– Haluamme entisestäänkin varmistaa, että luonnossa on kaikille turvallista, ministeri Mikkonen jatkaa.

Kansallispuistojen turvallisuus puntarissa

Kansallispuistojen käyntimäärät ovat kuluneen vuoden aikana kasvaneet huomattavasti. Käyntimäärät kasvoivat 20 prosentilla, kun käyntimääriä verrataan viime vuoden ajanjaksoon 1.1.–31.7. Edellä mainitulla ajanjaksolla vuonna 2020 kansallispuistoihin tehtiin 2,4 miljoonaa käyntiä, eli kasvua on edelliseen vuoteen peräti 400 000:n vierailun verran.

Myös toiminnan kansallispuistoissa arvioidaan kehittyneen viime vuosina. Nyt alkavassa selvityksessä tutkitaan, miten monipuolistuneet käyttötavat sovitetaan kansallispuistoihin turvallisesti. Samoja reittejä käyttävät usein esimerkiksi patikoijat ja pyöräilijät.

Lisäksi selvitetään, millaisia turvallisuusriskejä metsästys suojelualueilla sekä kasvanut liikennöinti niiden liepeillä aiheuttavat.

– On hyvä, että kansallispuistoissa voidaan virkistäytyä eri tavoin. Ei ole yhtä oikeaa tapaa, kunhan liikkuminen tapahtuu lihasvoimin. Metsähallitus on tätä silmällä pitäen luonut erilaisia reittejä tai alueita esimerkiksi maastopyöräilyyn tai ratsastukseen mutta yhtä lailla esteettömään liikkumiseen esimerkiksi lastenvaunujen kanssa tai rollaattorilla liikkuen. Pohjois-Suomen metsästysoikeus paikallisille asukkaille on tärkeä asia myös. Haluamme käytön ohjauksella pitää retkeilyn turvallisena ja houkuttelevana ihan kaikille, sanoo luontopalvelujohtaja Timo Tanninen Metsähallituksesta.

Selvityksen on määrä valmistua vuoden 2020 aikana.

Selvityksen tuloksia hyödynnetään ympäristöministeriön mukaan muun muassa luonnonsuojelulainsäädännön uudistuksen tukena sekä kansallispuistoja ja muita luontokohteita kehitettäessä.

Lähde: Ympäristöministeriö Kuvituskuvat: Otavamedian arkisto/Antti Hentinen ja Markus Pentikäinen

Lue myös: Metsähallitus: metsästys on mahdollista tuulivoimapuistoissa, mutta soramontuille ei ole asiaa