Suomen arvokkain kala ei ole suuren suuri, paitsi maultaan ja arvoltaan. Muikku pitää sitkeästi kiinni kaupallisen kalastuksen arvokkaimman saaliin kärkipaikasta, jos mukaan lasketaan myös joulupöytään herkuksi kelpuutettavan mädin arvo. Pelkkänä kalana kuha kiri muikun rinnalle ja ohikin tuoreimmissa tilastoissa.

Muikku on lähinnä sisävesien kala, jota tavataan yllättävän laajalla alueella Pohjois-Euroopassa. Suomalainen erikoisuus se ei siis ole, vaikka Suomen sisävesillä se onkin ammattikalastajien ykkössaalis. Merellä muikkua tavataan vain aivan vähäsuolaisimmilla alueilla.

Suomen arvokkain kala ja sen mäti

Siian sukuinen, lohikaloihin luettava muikku kasvaa parhaimmillaan 20 senttiseksi. Tätä suurempiakin yksilöitä on tavattu, mutta jättiläiset ovat harvinaisia erikoisuuksia. Yleensä muikun koko asettuu viiden sentin ja 20 sentin väliin. Pienimpiä muikkuja kutsutaan neulamuikuiksi. Kääpiöitynyt kanta ei kasva kokoa, joten ne päätyvät pöytään huomiota herättävän pieninä herkkupaloina.

Yksi muikkusesongin huipentumista osuu myöhäissyksyyn, juuri ennen kutuaikaa. Silloin pyydetyt mätimuikut ovat haluttua saalista, sillä kalan painosta jopa kolmannes voi olla arvokasta mätiä.

Suomen arvokkain kala

Muikku tavoitetaan verkolla, nuotalla tai troolilla. Rysäpyyntikin on mahdollista, mutta lienee varsin harvinaista.

Muikku muistuttaa siikaa muodoltaan, mutta leuat paljastavat kummasta on kyse: muikulla alaleuka on pidempi, mutta siialla yläleuka. Salakasta ja kuoreesta muikun erottaa helpommin, vaikka samaa näköä löytyy niistäkin.

Arvostetulla saaliskalalla on monta nimeä. Muikun voi saada eteensä esimerkiksi tilatessaan jotain näistä:  Kitkan viisas,maiva, muje, riäpys, reäpys, rääpys, siikamaiva ja silli, riippuen missä päin Suomea toiveensa esittää.

Lue myös:
Päivän eräkuva: myrskyn ratsastajat merellä
Päivän eräkuva: 6 520 euron kalapari – meritaimenet kudulla Helsingin yössä
Päivän eräkuva: kuore, pieni ja pahanhajuinen herkku
Päivän eräkuva: täysosuma kaurispassissa
Päivän eräkuva: säteilysumun jäljille on lähdettävä heti aamusta
Päivän eräkuva: meritaimenet nousevat keskelle Raide-Jokerin työmaata