Metsähallituksen Luontopalvelut on perustettu suojelemaan ja hoitamaan alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottamaan luonnossa liikkujille retkeilypalveluja.

Vastuulle on sälytetty niin kansallispuistot, luonnonpuistot kuin muutkin valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.

Tällä hetkellä tuoreimmat avaukset keskittyvät Itä-Lapin alueelle.

Kelkkaurat tarkastelussa

Savukoskella on aloitettu kolmivuotinen kelkkaurien kunnostusurakka urien merkitsemisellä yhteistyössä Savukosken kunnan kanssa. Metsähallituksen Luontopalvelut on toimittanut syksyn töihin materiaalit, ja Savukosken kunnalta puolestaan työntekijöitä.

Myös urien siltojen kuntoa on kartoitettu, ja ensi kesänä luvassa on kunnostustöitä eduskunnan maastoliikenneväylien kunnostukseen myöntämän erillisrahoituksen turvin.

Suosittu vaellusreitti kestävämpään kuntoon

Sallatunturin päälle nousevaa Taivaan tavoittelijan taivalta on kunnostettu kestävöimällä. Sillä helpotetaan kulkemista ja myös ohjataan kulkijoita pysyttelemään reitillä, jolloin maaston kuluminen vähenee.

Sallassa on myös kartoitettu Sallantunturin alueen reittien pitkosten kuntoa tulevien kunnostustoimien taustaksi. Lisäksi Metsähallituksen Luontopalvelut kertoo suunnittelevansa opasteita Sallan kunnan rakentamille luonnontarkkailulaavuille.

Myös naapurikunnassa, eli Savukosken Kivitunturin reitillä on tehty pieniä kunnostustöitä ja suunniteltu tulevia laajempia kunnostustoimia retkeilijöiden iloksi.

Metsähallituksen Luontopalvelut näyttelyrakentajana

Sallan Poropuiston näyttelyä uudistetaan kattavasti ja uudistettu kokonaisuus avataan yleisölle ensi vuoden loppupuolella, eikä kokonaisuus ole ainoa lajissaan.

Metsähallituksen Luontopalvelut

Myös Savukoskella opastuskeskus Korvatunturin näyttelyä kohennetaan, joten nähtävää riittää alueen parhaiden palojen muodossa, vaikka vuodenaika tai sää ei suosisi.

Lähde: Metsähallitus Kuvat: Metsähallitus/Eveliina Ollila

Lue myös: Metsähallitus: metsästys on mahdollista tuulivoimapuistoissa, mutta soramontuille ei ole asiaa