Metsä elää -kirja herättää kiinnostuksen jo pelkän kannen turvin. Intensiivinen katsekontakti suden kanssa toimii takuuvarmana täkynä luonnosta kiinnostuneen kirjanystävän nappaamisessa: tähän kirjaan on tartuttava.

Eikä pikainen selailu laimenna heränyttä kiinnostusta, pikemminkin päin vastoin.

Kirja vie lukijan nojatuolimatkalle suomalaiseen luontoon kahta reittiä.

Kimmo Ohtonen on onnistunut valokuvaamaan pohjoisen metsäalueen eläinlajistoa kattavasti ja näyttävästi. Koskemattomista luonnonmetsistä siirrytään vähitellen muokatuille maille, jotka valtaavat maisemaa koko maan laajuudella.

Ansiokkaat kuvat luovat puitteet lukuelämykselle, joka kestää kannesta kanteen.

Eräkirja

Metsä elää – hiirestä hirveen

Teksteissään Ohtonen yhdistää tunnelmallisen tarinankerronnan ja täsmällisen tiedon. Kirjan sivuilla seurataan jalkansa loukanneen hirvilehmän ja pienen vasan taivalta Etelä-Suomen peltoaukealla ja kuukkelin lentoa lumisen metsän muodostamassa labyrintissä.

Kirjan sivuilla tutuksi tulevat metsien asukkaat varsin kattavasti. Pienintä päätä edustavat hömötiainen ja metsähiiri, vaikuttavinta kenties suurpetokavalkadi ahmasta susiin ja karhuihin. Myös Kainuun salomailla kesällä kulkenut valkoinen karhu on päätynyt Ohtosen kameran eteen.

Luonnontilaisten metsien huvetessa Metsä elää -teos herättelee myös pohtimaan meneillään olevaa muutosta ja sen vaikutusta kattavamminkin, joten pelkkä kepeä huviretki ei kirjan tarjoama nojatuolimatka ole. Eikä sinänsä ihme, onhan kirjailija palkittu Tieto-Finlandian yleisöpalkinnollakin.

Viiden vuoden kuvaus ja kirjoitusurakka on 256-sivuinen järkäle, joka kelpaa myös visuaalisten ansioidensa johdosta niin sanotuksi kahvipöytäkirjaksi esille, sillä harva tohtinee haudata sitä kirjahyllyyn heti luettuaan.

Metsä elää -kirjan on kustantanut Docendo, jonka verkkokaupasta kirja luvataan toimittaa 1–3 arkipäivän kuluessa. Se löytyy myös Suomalaisen kirjakaupan valikoimasta.

Lue myös: Ruokasienet Suomen luonnossa – taskukokoinen täsmäopas sienten maailmaan