Meritaimenet kudulla keskellä Helsinkiä? Väite kuulostaa äkkiseltään lähinnä kalavaleelta. Missä Helsingissä on edes taimenpuro, useammasta puhumattakaan?

Epäillä sopii, mutta totta se on. Paikkoja on monta ja uhanalainen kalalaji viihtyy jopa aivan kaupungin valtaväylien tuntumassa, varsin vaatimattomalta näyttävässä pikkupurossa, joten tarkkailumatkalle voi lähteä paikallislipun hinnalla. Tai seurata kututapahtumia mukavasti kotisohvalta somessa.

Uhanalaiseksi taantuneen meritaimenen uusi nousu on rakennettu suurelta osin vapaaehtoisin voimin. Puroja on kunnostettu ja kaupunkia patisteltu edistämään asiaa omalta osaltaa. Lokakuisena yönä varmistuu, että työ kantaa myös hedelmää, vaikka paljon on vielä tehtävääkin.

Meritaimenet kudulla

Meritaimenet kudulla eurojen turvaamina

Oman lisäsuojansa meritaimenen kudulle suo lain koura. Rauhoitettujen kalojen kuturauhaa turvaa tuhti korvaussumma, joka mätkäistään salakalastuksesta kiinni jäävän maksettavaksi.

Uhanalaisiin ja taantuneisiin kalalajeihin kohdistuvien kalastusrikosten ja -rikkomusten yhteydessä tuomitaan nimittäin valtiolle menetettäväksi myös kalan arvo lajinsa edustajana. Eikä kyseessä ole aivan pieni summa.

Meritaimenen kohdalla luvaton saalis maksaa 3 260 euroa kappale. Avauskuvan parivaljakon koukkaaminen maksaisi siis 6 520 euroa. Tappiosarakkeeseen kirjattaisi toki myös vahinko, jonka korvaaminen ei ole yhtä helposti euroissa mitattava, eli tuleva meritaimensukupolvi.

Kalastuslain uudistuksessa vahvistettujen korvausarvojen uskotaan lisäävän lajien suojaa laitonta kalastusta vastaan ja viestivän samalla myös yleisemmin uhanalaisten ja taantuvien kalojen arvosta ja laittoman kalastuksen moitittavuudesta.

Yksi pääkaupungin parhaista kutubongauspaikoista on Longinoja, Vantaanjoen sivuhaaroista ensimmäinen.

Lue myös: Rauhoitetulle kaloille hintalappu: Saimaan lohi 7510 euroa/kpl