Kuore on nykyään lähes poikkeuksetta muun kalastuksen ohessa pyydyksiin tarttuva sivusaalis. Tittelistä voi vetää johtopäätöksen kalalajin arvostuksesta. Monille se on sivuseikka, saalis jonka saaminen ei olisi niin väliksi, mutta pyydetään sitä tarkoituksellakin.

Yksi yleisimmistä kuoreenpyyntitavoista on lippoaminen. Sen sesonki osuu kutuaikaan keväällä ja saattaa kestää lyhimmillään vain päivän. Isot yksilöt purevat myös pilkkiin.

Helpoimmin makuun pääsee kuitenkin hankkiutumalla nuotta- tai troolipyytäjien saaliinjaolle. Hinta tuskin huimaa päätä, eikä sivusaaliista tarvitse todennäköisesti taistella samaan tapaan kuin esimerkiksi muikkupotista.

Kuore on hopeakylkinen, hivenen läpikuultavan vihertävä ulkonäöltään. Sisävesien lisäksi se viihtyy vähäsuolaisissa murtovesissä, mutta suuren meren makuun kuore ei ole päässyt. Merellä kuore kasvaa nopeammin ja suuremmaksi kuin järvissä ja sitä kutsutaan myös norssiksi.

Yleensä sisävesien saalis koostuu sormenmittaista sinteistä, mutta suurimmat saaliiksi saadut yksilöt ovat olleet yli 30 senttisiä. Ne pyydetään poikkeuksetta mereltä ja tässä kokoluokassa kuore, eli norssi, taipuu myös fileiksi, jos askarteluintoa riitää keittiössä.

Kuore

Kuore maistuu myös lautasella

Eniten arvostusta pieni kala kerää lautasella. Makua kehutaan jopa kuhamaiseksi, tuoksun väitetään vivahtavan tuoreeseen kurkkuun. Nämä arviot ovat mairittelevimmasta pääästä. Toinen äärilaita kuvailee tuoksua hirvittäväksi ja tuomitsee kuoreen keittön sijaan supiloukkuun syötiksi.

Ruoanvalmikstuksessa tottumus on yksi tie harvinaisemman herkkukalan arvostamiseen. Toinen on varsin kätevä niksi, joka liittyy perkaamiseen. Kalan pää poistetaan saalista siivottaessa hieman taaempaa kuin esimerkiksi muikulta. Näin ratkennee myös mielipiteitä jakavan tuoksun pulma.

Missä kuore sitten on parhaimmillaan? No mielipiteitä on taatusti lähes yhtä monta kuin kalalla ystäviäkin, mutta kokeilla kannattaa ainakin ruisjauhoissa leivittämistä ja voissa paistamista, savustamista ja maustekastikkeen kanssa tölkittämistä. Tätä kalaa kehutaan myös kuivattuna ja keittossa tarjoiltuna.

Lue myös:
Päivän eräkuva: täysosuma kaurispassissa
Päivän eräkuva: meritaimenet nousevat keskelle Raide-Jokerin työmaata
Päivän eräkuva: säteilysumun jäljille on lähdettävä heti aamusta