Metsähallituksen erikoissuunnittelijan Joel Heinon mukaan tulipaikkojen purkaminen on tärkeää luonnon kulumisen minimoimiseksi.

– Laiton tulipaikka jopa kannustaa tekemään siihen uuden tulen, eikä ihmisille välttämättä ole edes selvää, että ne ovat laittomia. Siivoamisen jälkeen puistossa kävijät on helpompi ohjata luvallisiin paikkoihin.

WWF:n, Metsähallituksen sekä Allergia- ja astmaliiton yhteistyönä toteuttamat talkoot järjestetiin koronaturvallisesti etänä. Jokainen ryhmä kiersi Nuuksiossa ryhmäkohtaisia reittejä pitkin.

Retkikompassi loisti kesän jälkeen punaisena. Kaikki värikkäät täplät näyttävät laittomien nuotioiden sijainteja kartalla.

Taustana talkoille toimi Metsähallituksen heinäkuussa Retkikompassi-karttapalvelussa järjestämä kampanja, jossa Retkikompassiin ilmoitettiin Nuuksion laittomia tulipaikkoja.

Yhteensä kesän aikana Retkikompassin kautta ilmoitettiin 244 laitonta tulipaikkaa.

Tavoitteena talkoissa oli purkaa kaikki Retkikompassi-karttapalveluun kesän aikana ilmoitetut laittomat tulipaikat ja muut vielä löytämättömät tulipaikat.

Virallinen nuotiopaikkaa näyttää yleensä tällaiselta.

Nuotio rakennetaan maiseman ääreen

Laiton tulipaikka on esimerkiksi vääriin paikkoihin kasattu nuotiorinki tai maahan palanut mustunut kohta, jossa on tulenteon jäänteitä. Laittomia tulipaikkoja ei myöskään löydy kartalta.

Metsähallituksen rakentamilla virallisilla tulipaikoilla on aina myös muita rakennelmia, kuten puuvaja ja kuivakäymälä.

Retkikompassiin kesän aikana merkittyjen tulipaikkojen sijainnit kertovat, että laittomia tulipaikkoja löytyy erityisesti kansallispuistojen syrjäisemmistä osista, kauempaa reiteistä.

Toinen ääripää on taas virallisten tulipaikkojen läheisyydestä löytyvät laittomat tulipaikat, jolloin voidaan hyödyntää valmista puuhuoltoa.

– Laittomia tulipaikkoja löytyy hienoilta maisemapaikoilta, kuten kallioilta ja vesistöjen ääreltä. Osassa on pystynyt näkemään vuosienkin kerrostumaa, eli tulipaikka on ollut siellä jo kauan”, Heino kertoo.

Tulen tekoon tarvitaan aina maanomistajan lupa, sillä se ei ole jokamiehenoikeus.

Retkietiketti ja kansallispuistojen säännöt ohjeistavat, että luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, tulenteko on sallittu huolletuilla ja merkityillä tulentekopaikoilla.

Puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen on myös kiellettyä. Vain ruokasienten ja marjojen kerääminen on sallittua.

Laittomiin tulipaikkoihin liittyy usein myös puiden kaatamista ja kaatuneiden kelopuiden hakkaamista polttopuiksi, joka on kansallispuistossa ehdottomasti kiellettyä.

Lue myös: ”Yllätysvieraita iltanuotiolla – Retkiratsia tuli Nuuksioon”

Nuuksion kansallispuistossa järjesttiin viikko sitten myös Retkiratsia, jonka aikana Metsähallituksen erätarkastaja aj Länsi-Uudenmaan poliisin eräyhdyshenkilöt jakoivat valistusta oikeista retkeilytavoista. Illan aikana sammutettiin myös kaksi laitonta nuotiota. Tämä laiton tulipaikka löytyi liiterin lähistöltä.