Vuosi lähestyy hiljalleen kohti loppua ja syksy vääntyy talveksi. Vuodenaika, joka ei suuremmin hurraahuutoja kirvoita ainakaan veneettömien vapakalastajien huulilta.

Järvet ja lammet nimittäin saattavat olla joko jäässä tai vapaana, pahimmillaan näiden ”välitilassa”, jolloin kaikenlainen kalastus laituripilkintää lukuun ottamatta estyy.

Viime vuosina olemme kyllä enempi tottuneet siihen, että kunnollisia jäitä joutuu odottelemaan vuodenvaihteeseen, jopa sen tuolle puolelle. Mutta toisinkin voi olla.

metsälampi_kalastus

Hauki saattaa olla vielä aktiivisessa ravinnonhaussa, vaikka veden lämpö lähentelee jäätymispistettä.

Haukia ja ahvenia

Uhkakuvista huolimatta aiomme ottaa seuraavan arvauskilpailumme kohteeksi metsälammen tai -järven. Jonain päivänä välillä 30.10.-1.11. saapastelemme vapoinemme kalakaverini Heikin kanssa jollekin Tampereen lähiseudun vesistölle.

Jos jäätä sattuu olemaan riittävästi, menemme pilkille, mutta todennäköisesti (ainakin tällä hetkellä voimassa olevan sääennusteen mukaan) kalastus tulee tapahtumaan rannalta heittäen.

Pyyntipaikaksi valitsemme ensisijaisesti jonkin hauki-ahvenpitoisen lammen, mutta jos pienvedet ovat jo riittyneet kalastuskelvottomaan kuntoon, haemme avovettä joltain suuremmalta altaalta.

Ellei jäätyminen tuota ongelmia ja saamme valita kohteen vapaasti, tulee saalis kertymään todennäköisimmin hauista kokoluokassa 300-1000 grammaa.

Toki suuremmatkin ovat mahdollisia, mutta yli kolmekiloisia emme ole juurikaan täkäläisiltä lammilta löytäneet.

Hauet voivat piileksiä vielä tähänkin vuodenaikaan matalissa rantavesissä lakastuvien vesikasvien katveessa ja iskeä vieheisiin hanakasti. Hitaasti uitettu eläväliikkeinen vaappu tai lusikka, kenties lippakin saa saalistusrefleksin laukeamaan. Jos saa.

Ahvenet ovat luultavasti siirtyneet jo rannoilta hiukan syvempiin vesiin, josta niitä voi yrittää narrata vaikkapa pieniä, hitaasti uitettuja jigejä käyttämällä.

Suuria yksilöitä tuskin kannattaa kuitenkaan siiman päähän odottaa, vaikka teoriassa kaikki on mahdollista.

Parasta arvaajaa hemmotellaan tällaisella viehesatsilla.

Suurimman kalan paino?

Tässä arvauskisassa kysymme, paljonko painaa kaksihenkisen tiimimme saama suurin kala, olipa laji mikä hyvänsä.

Vastaus pyöristetään lähimpään 50 grammaan, joten esimerkiksi 420-grammainen kala pyöristyy 400 ja 430-grammainen 450 grammaan.

Kalastukseen käytämme aikaa kolmisen tuntia. Jos ei tuossa ajassa saalista tule, on vastaus nolla. Sitäkään vaihtoehtoa ei kannata jättää pohtimatta, sillä tämä vuodenaika ei todellakaan ole mikään saalistakuu-ajankohta metsälammilla.

Palkinnoksi paras arvaaja saa arvokkaan viehetusinan, merkkeinä muun muassa Rapalaa, Kuusamoa, Nils Masteria, Bomberia, Savage Gearia, Laxmania, Forellia, Topia ja Salmoa.

Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, onnetar arpoo palkinnon. Vastauksia otamme vastaan torstain 29.10. loppusekunneille saakka.

Tiukkoja arvauksia!

Huomio! Kysymme lomakkeella yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten!