Lauantaina 24.10.2020 vietetään kansainvälistä vaellus kalapäivää. Teemapäivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta vapaana virtaavien jokien ja vaelluskalojen tärkeydestä sekä kannustaa kaikkia jännittävälle seurantaretkelle lähiluontoon. Paras katseluaika osuu pimeälle, eli mukaan on syytä varata taskulamppu ja säänmukainen varustus.

Taimenten kutua pääkaupunkiseudun puroilla on mahdollista seurata myös suorina lähetyksinä 23.-24.10. Vaelluskala ry:n Facebook-sivulla.

Taimenen kutu

Pimeällä parasta antia

Etenkin pienemmissä purovesissä taimenten kutu on vaikuttava luonnonnäytelmä. Vaelluskala ry neuvoo lähteämään liikkeelle hämärän vaihduttua pimeän puolelle. Syytä ei tarvise kauaa pähkäillä, sillä emokalat ja kutupesät erottuvat erityisen hyvin illalla taskulampun valossa,.

Lampun valossa katselua ei kannata arastella, sillä se ei häiritse emotaimenen kutemista. Kiivaimpana kutuaikana kutemista voi toki seurata menestyksellä myös päiväsaikaan. Tarkkailu soveltuu kaikille vaelluskaloista kiinnostuneille.

Tulevana viikonloppuna kuduntarkkailua tehdään kymmenillä eri virtavesillä ympäri koko maata. Etelässä isompien emojen kutu on vasta pääsemässä käyntiin, kun taas Pohjois-Suomessa kutu on jo loppumetreillä tai päättynyt.

Taimenen kutu täsmävinkein

Pääkaupunkiseudulla hyvä mahdollisuus kudun tarkkailuun on esimerkiksi Haaganpurolla ja Longinojalla Helsingissä sekä Pakkalanpurolla, Kylmäojalla ja Rekolanojalla Vantaalla. Myös Monikonpuro, Lukupuro ja Finnoonpuro Espoossa sekä Sipoonjoki ovat suositeltavia.

Muualla hyviin kohteisiin lukeutuvat esimerkiksi Raumanjoki, Vääksynjoki, Imatran kaupunkipuro, Oulun Hupisaarten purot sekä Ingarskilanjoki Kocksbybäckenissä.

Runsaat sateet saavat kookkaammatkin kalat kuten vaellustaimenet nousemaan merestä myös pienempiin virtavesiin kudulle.

Suomessa tehdään vapaaehtoisvoimin kutuseurantaa, jonka avulla saadaan talteen arvokasta tietoa muun muassa taimentilanteesta. Vapaahetoisapu on tarpeen, sillä puroja on Suomessa arviolta noin 100 000 kilometrin verran, mutta kattava kuva niiden kunnosta puuttuu.

Taimenen kutu

Purot täsmätarkastelussa

Yksi pienten virtavesien kunnon tutkimiseen keskittyvä kartoitushanke on nimeltään Freshabit LIFE IP.

Nimihirviön ei kannata antaa pelotella, sillä ansiokkaassa hankkeessa purojen kuntoa kartoitetaan yhteistyössä SYKEn, Luken, Oulun yliopiston, Metsähallituksen ja Suomen Metsäkeskuksen kesken.

Esimerkiksi uhanalaisten taimenten tutkimuksen ja suojelun kannalta on tärkeää saada tietää minne ja kuinka paljon uhanalaisia vaellustaimenia nousee kudulle.

Lähdeperäisissä ja puhtaammissa virtavesissä uhanalaisten taimenten lisääntyminen onnistuu paremmin ja tuottaa moninkertaisesti poikasia.

Lähde: Vaelluskala ry Kuvituskuvat: Erän arkisto/Antti Hentinen ja Marko Korhonen

Lue myös: Päivän eräkuva: meritaimenet nousevat keskelle Raide-Jokerin työmaata