Kruunuvuori Salon kupeessa on Luonnonperintösäätiön tuorein hankinta ja merkittävä lisäys seudun suojelualuiden saralla. Nimensä mukaisesti alueen kiinnostavinta osaa edustaa metsäinen mäki rinteineen.

Suojelualueella sijaitsevan Aromäen vuoren laella kohoaa upeita, kilpikaarnaisia mäntyjä ja monisatavuotiaita keloja. Rinteillä kasvaa rehevämpää puustoa, kuusia ja lehtipuita. Kruunuvuoren länsireunalta löytyy myös kiinnostavia luolamuodostumia.

Kruunuvuori juontaa esihistorialliselta ajalta

Kruunuvuoreen liittyy myös esihistoriallinen ulottuvuus, sillä vuoren huipulla on pronssikautinen hautaröykkiö. Meri on muinoin lainehtinut vuoren juurella.

Myös muilla lähiseudun mäillä on hiidenkiukaiksi kutsuttuja muinaishautoja, joita paikalliset ovat nimittäneet kruunuiksi. Hiidenkiukaiden rakentajien kunniaksi tämä yhdeksän hehtaarin suuruinen suojelualue päätettiin nimetä Kruunuvuoreksi.

Ensimmäisen vinkin Kruunuvuoresta antoi kirjailija Anni Kytömäki, joka oli huomannut houkuttelevan alueen myynnissä. Luonnonperintösäätiö kiinnostui kohteesta ja voitti alueesta käydyn tarjouskilpailun.

Kruunuvuori

Suojelualuet saavat yhteyden

Kruunuvuoren vieressä sijaitsee Kujanpään luonnonsuojelualue, joka puolestaan kytkeytyy edelleen Säilämetsän luonnonsuojelualueeseen. Molemmat ovat yksityisiä luonnonsuojelualueita.

Luonnonperintösäätiön mukaan nyt suojeltu Kruunuvuori tuo merkittävän lisän Salon alueen ja Varsinais-Suomen luonnonsuojeluun.

Lähde: Luonnonperintösäätiö Kuvat: Luonnonperintösäätiö/Mikko Huovila ja Anneli Jussila

Lue myös: Soidensuojelu etenee Pohjois-Pohjanmaalla – tältä näyttää 614 hehtaarin vaikuttava kokonaisuus