Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailu käytiin viikonloppuna Kangasalan Vesijärvellä, jossa oli tarkoitus katsoa kuinka pitkiä ahvenia, kuhia ja haukia vedestä nousee. Arvauksen kohteena oli kalalajien suurimpien edustajien yhteispituus.

Kilpailupäiväksi valikoitui lauantai ja sää näytti niin sanotusti syksyiseltä, kun venettä laskettiin vesille Toosilanniemen luiskalta klo 10 maissa. Tuuli oli säätieteilijöiden termistöllä kohtalainen (5-6 m/s), taivas umpipilvinen ja vettäkin tihuutti hieman.

Mutta kalastaja tietysti katsoo maailmaa hieman eri vinkkelistä. Ilmassa ei ollut epäröintiä.

– Sinänsä kyllä ihan kelvollinen keli kalastella Vesijärven suojaisia poukamia, Tuiskunen arvioi.

Vesijärvi_Kangasala

Vesijärvellä sää oli harmaa ja tuulinen, mutta kala söi kohtuullisesti.

Ensimmäiseksi ankkuripaikaksi kaksihenkinen kalastusretkikunta valitsi Havisevanlahden suun, jossa syvyydet vaihtelevat reilusti. Veneen alla vettä oli lähemmäs kymmenen metriä ja kaiku näytti, että kalaa on. Usko avaussaaliiseen oli vahva.

Tuiskusen vieheeseen napsahti paikasta kaksi kuhaa, 40- ja 42-senttiset, ja Vesa vetäisi paikasta ahvenen pohjalukemaksi 27 senttiä. Ensimmäisen ankkuripaikan jälkeen yhteismitta venyi jo 69 senttiin.

Seuraava pelipaikka oli Kitiniemenlahti, jossa ankkuri kävi pohjassa kahdesti. 5-7 metrin vedestä noussut suurin ahven oli 31-senttinen.

– Täällä myös päivän kolmas ja viimeinen kuha haukkasi jigiäni, 41-senttinen, samoin kuin 49-senttinen hauki kirjautti itsensä tilastoon.

Kolmen lajin ansiosta yhteispituus ponnahti 122 senttiin.

Kitiniemenlahdelta venekunta siirtyi lahden pohjoispuolella olevaan salmeen, jossa jigisiimoja venyttivät muutaman hyvänkokoiset ahvenet. Räminävaappuun iskenut suurin tietysti karkasi.

Kun salmi hiljeni, kaksikko siirtyi takaisin Havisenlahdelle, josta etsittiin lupaavan näköisiä kalaparvia.

– Eräästä sellaisesta Vesa nappasi päivän suurimmaksi 35-senttisen ja 520-grammaisen ahvenen, ja minä siirsin haukiennätyksen 61-senttiin.

138 senttiä kalaa

Näihin lukemiin päivä sitten päättyi, ja vaika kalaa vielä tuli, isompia ei enää näkynyt. Arvauskilpailun oikeasti vastaukseksi saatiin siis 35 + 42 + 61 senttiä eli kolmen lajin suurimpien yksilöiden yhteispituus oli 138 senttiä.

Kohtuullinen tulos, mutta onnistuiko kukaan arvaamaan sen oikein? Kyllä vain! Peräti neljä vastaajaa onnistui haarukoimaan lopputuloksen oikein, joten palkinto meni arvontaan. Onnekkain vastaajista oli tamperelainen Raija Turunen, jolle palkinto lähtee postissa heti tänään.

Onnea voittajalle ja kaikille osallistujille isokokoinen kiitos!

Vesijärvi_ahven_hauki__kuha

Kalaa kertyi kotiinkin vietäväksi.