Retkinikkari Joppe Ranta on hankkinut oman Loimu -heijastusuuninsa muutamia vuosia sitten, kun niitä oli vielä saatavilla. Uunia myytiin mm. Juuvin verkkokaupassa.

Rannan mukaan heijastusuuni on vanha idea, mutta koska kyseessä on marginaalinen tuote, teollisia toteutuksia näkee markkinoilla harvoin.

Heijastusuunin perusajatuksena on käyttää nuotion sivulle säteilevää lämpöä ja heijastaa se kaltavan ja kiiltävän pinnan avulla paistettavaan kohteeseen, joka sijaitsee ”lämpösäteiden kohtauspisteessä”.

Kun lämpöä tulee sekä takaa että ala- ja yläviistosta, paistotila muistuttaa pitkälle uunia.

loimu_heijastusuuni

Loimu Originalia ei välttämättä löydy tällä hetkellä mistään.

Uunin voi tehdä tinapaperista

Jos onnistuu löytämään teollisesti valmistetun heijastusuunin, sen pystyy yleensä taittelemaan litteäksi kuljetusta varten, joten uuni sujahtaa kätevästi mihin tahansa reppuun.

Uunin voi yrittää askarrella myös itse tinapaperista, mutta malli kannattaa varmasti kopioida teollisisista uuneista. Jos käytössä on alumiinia ja hyppysissä taitoa, palikat voi yrittää tietysti leikellä myös itse.

Metsään kannattaa varata mukaan kunnon hanskat ja pihdit, sillä heijastusuuni on kuuma ja sen sisään viritettyä paistovuokaa ei käännellä paljain käsin.

Joppe Rannan artikkeli ”Pizzaa nuotiolla” on Erän numerossa 10/2020 (juttu avautuu tilaajatunnuksilla)