Väärään hetkeen osuva vieraiden mikrobien visiitti ruoansulatuselimistössä voi pilata vaelluksen. En ole yleensä suodattanut tai keittänyt Suomessa luonnonvesiä, eikä minulla ole ollut niihin liittyen mitään ongelmia, paitsi kerran.

Silloin suositun vaellusreitin vierellä virtaavasta purosta otettu juomavesi sairastutti koko vaellusseurueemme ankaraan vatsatautiin. Myöhemmin löysimme mättääseen tungettuja vessapapereita ympäriinsä joenpientareelta.

Painavan vedensuodattimen kantaminen puhdasvetisessä luonnossa ei houkuta, mutta Katadynin juomapussiin kierrettävä filtterikorkki ei vaikeuta retkiarkea painon tai toimintojensa puolesta. Korkin alapuolella on kiinni filtterihäkki, minkä hetulat suodattavat valmistajan mukaan 99,9 % alkueläimistä ja 99,9999 % bakteereista. Suodattimen kalvon kauppanimi on EZ-Clean Membrane.

Katadyn BeFree olisi todennäköisesti suojellut meitä ihmisulosteen saastuttaman veden aiheuttamalta ripulilta vaelluksellamme.

Katadynin filtterikorkki on standardikierteellä ja sopii moniin muihinkin juomapulloihin.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan korkki toimii näin: ota pois korkki ja täytä pullo vedellä. Ruuvaa korkki kiinni ja avaa juomanokan tulppa. Juo tai valuta vesi toiseen astiaan.

BeFreen mukana tuleva pehmeä juomapullo on HydraPackin valmistama. Sitä löytyy erikseen ostettuna esimerkiksi 4-litran kokoisena.

BeFreen käyttöönoton jälkeen suodatan kaikki juomaksi ottamani luonnonvedet, mutta oluissa suosin edelleen suodattamatonta.

Paino on 74 grammaa ja suodatusteho 2 litraa/min. Hinta noin 55 euroa.

Lisätietoja: katadyn.com