Kun pikkuahven on otillaan, on edessä perkausurakka. Sitä on turha pelätä, sillä sinttiahventen perkuu on helppoa. Seuraavilla ohjeilla katiska-, pilkki- ja onkisaalis jalostuu yllättävän vähällä vaivalla mainioksi kala-aterian raaka-aineeksi.

Näin perkaaminen on jopa nopeampaa kuin fileoimalla tai nylkemällä, jos tekijä osaa asiansa. Monen mielestä ahvenen nahka se vasta maukasta on, ja näin sekin saadaan mukaan.

Siis rohkeasti vain harjoittelemaan, tekniikan oppii varsin nopeasti.

On kuitenkin syytä muistaa, ettei vettä saa käyttää perkuuoperaation missään vaiheessa. Kalat puhdistetaan talouspaperin avulla, se on ainoa oikea tapa.

Perkaajan työkaluihin kuuluvat terävät sakset ja suomustin. Sahalaitaisella terällä varustettu kääntöveitsi toimii erinomaisesti suomustusrautana.

Paina ahvenen pyrstö perkuualustaan esimerkiksi haarukalla ja liikuta suomustinta vasten suomuja. Mitä tuoreempana perkaat ahvenet, sitä helpommin suomut irtoavat. Laita perkausalusta ja kala esimerkiksi kaupan muovipussin sisään operaation ajaksi. Keittiö pysyy siistinä, kun suomut eivät lentele minne sattuu.

Ota peukalolla ja perkuuveitsellä kiinni selkäevän tyvestä. Vedä selkäevä irti varovasti. Tässä ei pidä kiirehtiä.

Leikkaa ahvenen vatsa auki saksilla perästä eteen niin, että rintaevät tulevat mukaan. Poista sisälmykset.

Leikkaa kalan pää pois niin, että rintaevät lähtevät myös.

Saksi pois myös loput evät ja pyrstö.

Valmiit pata-ahvenet odottamassa jatkojalostusta.