Hyvistä retkeilytavoista ovat Nuuksiossa retkeilijöitä muistuttamassa Länsi-Uudenmaan poliisin eräyhteyshenkilöistä, Metsähallituksen erätarkastajasta ja asiakaspalveluväestä koostuva partio.

Vaikka suurin osa retkeilijöistä käytäytyy maastossa fiksusti, Nuuksiossa on esiintynyt yhä enemmän myös ikäävää käyttäytymistä. Tänä vuonna kansallispuiston ovat löytäneet uudet retkeilijät, eikä kaikilla ole vielä hallussa esimerkiksi paloturvallisuus tai toisten retkeilijöiden ja luonnon huomioiminen.

Erikoissuunnittelija Joel Heino toivoo, että Nuuksiossa kunnioitettaisiin luontoa ja muita retkeiljöitä.

– Nuuksio on urbaani erämaa ja yhteinen lähiluontokohde. Meillä on vahva toive, että Nuuksiossa kunnioitetaan luontoa ja muita retkeilijöitä. Retkiratsian kautta halusimme yhdessä jalkautua maastoon opastamaan ja keskustelemaan retkietiketistä sekä mahdollisesti puuttumaan ylilyönteihin”, sanoo Joel Heino, erikoissuunnittelija Metsähallituksesta.

Valvonta ehkäisee  häiriökäyttäytymistä

Viime kesänä retkeilijöiden määrä kasvoi koronan myötä, ja poliisia kaivattiin Nuuksiossa useamman kerran.

Erityisen paljon häiriöitä nousi esiin heinäkuussa, jolloin Nuuksiossa tarvittiin jopa poliisia keskustelemaan yöllisesetä metelöinnistä, roskaamista ja laittomasta tulenteosta. Myös liikennemäärät ja virheellinen pysäköinti synnyttivät poliisin suuntaan palautteita.

Rikosilmoituksia häiriöistä tehtiin vain harvoin. Poliisi ja Metsähallitus kuitenkin muistuttavat,  että rikesakko voidaan määrätä luonnolle tai muille retkeilijöille haitallisesta toiminnasta, esimerkiksi roskaamisesta tai laittomasta tulipaikasta.