Eipä taida olla maailmassa monia sellaisia harrastuksia, joihin ei liittyisi myös kilpailutoimintaa. Kalastus ei tee tässä poikkeusta.

Muistan jo vuosikymmeniä sitten ihmetelleeni, miksi ihmeessä omasta mielestäni tylsä vetouistelu keräsi ympärilleen satojen venekuntien kisoja, kun taas heittokalastuskilpailuja ei tuskin edes järjestetty.

Jos järjestettiin, kisailijoita ei tainnut lähtöviivalle moniakaan ilmestyä.

Kestäviä kalastuskilpailuja

Nyttemmin tilanne on kääntynyt päälaelleen. Vetouistelu on menettänyt vuosien varrella suosiotaan, kun taas heittokalastuskilpailut, esimerkkeinä vaikkapa Happy Angler Challenge, Ruoto Predator Classic, World Predator Classic ja Jigi Cup monine osakilpailuineen, saavat vapaväkeä liikkeelle.

Kyseisten tapahtumien myötä on kisaformaatiksi vakiintunut kalojen vapauttaminen heti dokumentoinnin eli mittaamisen ja kuvaamisen jälkeen. Näin menetellen kalakannalle ei aiheuteta vahinkoa, mikä perinteisissä pyydä ja tapa -kisoissa on ollut toistuva kritiikin aihe.

Kohdekaloina kaikissa yllä mainituissa kilpailuissa ovat tietyn minimimitan ylittävät ahven, kuha ja hauki. Venekunnan tulos muodostuu useimmiten kolmen suurimman ahvenen, kahden kuhan ja yhden hauen yhteispituudesta.

Jos tuloskortin saa täyteen, ylittää tulos varsin todennäköisesti kaksi metriä, parhaimmassa tapauksessa kolmekin.

Hyvin mahdollista on toki, ettei kaikkia kaloja onnistu listoille saamaan, jolloin kokonaismitta voi jäädä kauas ihanteellisesta.

vesijärvi, heinikko, hauki

Vesijärvellä riittää hauille väijyheinikoita, mutta tähän aikaan vuodesta ne ovat enimmäkseen lakastuneita.

Vesijärvelle heittokalastamaan

Meidän seuraavan arvauskilpailumme näyttämönä on Kangasalan Vesijärvi ja kohdekaloina edellä mainitut ahven, kuha ja hauki.

Kalakaverini Vesa kiikuttaa kaikuluotaimella varustetun veneensä järvelle jonakin päivänä välillä 16.-18.10., ja heittokalastukseen uhraamme aikaa viisi tuntia.

Kysymys kuuluu, paljonko yhteispituutta on kaksihenkisen miehistömme saamilla suurimmilla kaloilla, kun mitattavaksi otetaan yksi yksilö kustakin lajista. Myös alamittaiset kuhat hyväksymme mittaukseen.

Pientä spekulointia!

Vesijärvellä ainakin pienen ahvenen saamisen pitäisi olla jokseenkin varmaa, jos vain sääolosuhteet ovat siedettävät ja kalastuksessa käytetään vaikkapa mikrojigejä.

Hyvän paikan löytyessä voivat varttikiloisetkin ahvenet taivutella keppejä. Todennäköisin senttimäärä ahvenesta asettunee välille 15-30 cm.

Myös kuha on yleinen laji pinnan alla, mutta vesijärveläisten koko tuntuu jäävän herkästi alle 40 sentin.

vesijärvi, kuha

Plusmiinus 40 sentin kokoluokan kuhia Vesijärvellä on runsaasti.

Suurempiakin toki saadaan, mutta jos jotain pitää veikata, niin 30-50 sentin väliltä löytynee tämä lukema. Ja huonossa lykyssä voi se ensimmäinenkin jäädä haaveeksi.

Itselleni on hauki ollut tänä kesänä näistä kolmesta vaikein tavoitettava. Siitä huolimatta uskon, ettei tuloskorttiin jää hauen kohdalle nollaa, vaan pituus mitataan luupäästä väliltä 40-70 cm.

Näistä kun ynnäilee, niin täyden tuloskortin tapauksessa lopputulos saattaa asettua jonnekin 85-150 sentin välimaastoon. Mutta jos yksikin laji ja etenkin hauki jää uupumaan, putoaa tulos reilusti.

Arvaus annetaan sentin tarkkuudella.

vesijärvi, viehe

Mestariarvaajalle ropsahtaa postilaatikkoon makoisa viehesetti.

Tusina viehettä

Paras arvaaja palkitaan perinteiseen tapaan viehesetillä, jossa on herkkuja monenlaisten kalojen makunystyröille. Merkkejä lajitelmassa edustavat muun muassa Rapala, Kuusamo, Abu, Vissi, Ahane, Jaxon, Spinmad ja Blue Fox.

Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan. Vastausaikaa on torstain 15.10. loppusekunneille saakka.

Onnea kilpailuun! Jos onnistut keräämään eri osakisoista kolme oikeaa vastausta, voit voittaa 50 vieheen pääpalkinnon.

Huomio! Kysymme lomakkeella yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten.