Säteilysumu on yleisin sumutyyppi ja nimensä mukaisesti syntyjään säteilyjäähtymisestä, eli siitä että maanpinta jäähtyy ulossäteilyn seurauksena. Seuraavaksi jäähtynyt maanpinta jäähdyttää myös yläpuolellaan olevan ilmamassan ja ilmasa oleva kosteus tiivistyy sumupisaroiksi.

Otollisinta aikaa sumuista nauttimiseen on syksy ja vuorokauden ajoista aamu yleensä parhaasta päästä, sillä sumut syntyvät erityisesti illalla ja yöllä.

Sumun synnyn kannalta parhaat olosuhteet ovat selkeä ja tuuleton keli.

Forecan mukaan syksyisiä sumutyyppejä on kaksi: kiinteän maan ylle syntyvä säteilysumu ja järvien ylle syntyvä sekoitussumu, joka puolestaan syntyy kylmän ilman sekoittuessa veden yläpuolella olevaan kosteaan ja lämpimämpään ilmakerrokseen.

Sädesumu

Sädesumu on sumutyypeistä yleisin. Kuva: Antti Hentinen

Syyskuuta pidetään yleisesti vuoden sumuisimpana kuukautena. Parhaista sumuista nauttiakseen ei tarvitse välttämättä matkustaa kauas, mutta liikeelle on lähdettävä varhain. Tai maltettava mielensä ja odoteltava auringonlaskua.

Lue myös: Myrsky nousee – tiedätkö miten tuuli syntyy?