Ahventen parveutumisesta puhutaan kalastajapiireissä näin syksyisin. Raitapaidat etsivät ruokaa ja hakeutuvat paikkoihin, missä pikkukalaa on runsaasti tarjolla.

Virtaava salmi, selkäpakka tai vaikkapa lahdenpoukama voivat olla petojen saalistusnäyttämönä.

Sellaiseen säpinään kannattaa myös kalastajan etsiytyä, sillä saalis saattaa olla tavallista runsaampi ja koostua komean kokoisista kyrmyniskoista. Ajoahveniksikin niitä usein kutsutaan.

Saimaa kutsuu

Me olemme kalakaverieni Pekan ja Vesan kanssa käyneet Saimaalla ahvenjahdissa jo useampana syksynä. Eräästä sellaisesta reissusta saattoi lukea myös uusimmasta Erä-lehdestä nro 9-20.

Saaliit ovat näillä käynneillä olleet vähintään tyydyttäviä, useimmiten hyvän tai jopa erinomaisen puolelle kallistuvia. Suurimmat apposet ovat painaneet reippaasti yli puoli kiloa. Välillä jigejämme ovat retuuttaneet myös hauet ja kuhat, komeankin kokoiset.

Kalakisa_Saimaa

Haukia nousee aina välillä ahvenen jigittelyn lomassa.

Ensi viikonlopun 3.-4.10. kohteenamme on itselleni tuntematon sektori. Päämäärä on Saimaa, tarkemmin, Ieselkä lähivesineen. Tiedossa on, että seudulla pitäisi olla hyvät mahdollisuudet suurahveniin, jopa kilon rajan rikkoviin.

Kova tuuli voi tietenkin asettaa tekemiselle omat reunaehtonsa, mutta onneksi alueelta löytyy myös suojaisia sopukoita. Jos käy niin, ettei vesille pääse ollenkaan, kalastamme rannalta heittäen.

Yksi risti kaksi

Tällä kerralla arvaustehtävä on ehkä helpompi kuin tavallisesti. Pyydämme arvaamaan, kuka meistä kolmesta narraa pisimmän kalan, kuka tulee toiseksi ja kuka hyytyy kolmanneksi. Eri vastausvaihtoehtoja on nimittäin vain kuusi.

Vastaus annetaan 1×2-muodossa siten, että Jari on yksi (1), Pekka risti (x) ja Vesa kaksi (2).

Jos esimerkiksi arvaat, että Pekka nappaa pisimmän kalan, Vesa toiseksi pisimmän ja Jari jää viimeiseksi, kirjaat riviksi x21. Jos käy niin, että kaksi tai jopa kaikki kolme kalastajaa saavat yhtä suuren pisimmän kalan, suoritamme järjestysarvonnan keskenämme vaikkapa pitkätikku-menetelmällä.

Tässä kilpailussa kaikki kalalajit huomioidaan ja siis pituus ratkaisee, ei paino. Vaikka pääkohteenamme tulee olemaan ahven, on varsin mahdollista, että vieheet joutuvat välillä haukien tai kuhienkin hampaisiin. Silloin ei pelkkiä ahvenia kiskovalla kalastajalla ole juurikaan jakoa.

Kalakisa_Saimaa

Kun hyvä ajoparvi löytyy, voi Saimaalta saada komeita kyrmyniskoja.

Tiukka tusina

Palkinnoksi olemme varanneet jälleen tusinan viehettä, joukossa myös muutamia todellisia erikoisuuksia. Merkeistä mainittakoon muun muassa Kuusamo, Rapala, Storm, Usami, Laxman ja Luulahden Lukko.

Kalakisa_Saimaa

Mitähän kaloja mahtaa näillä vieheillä saada? Arvauskisan voittaja pääsee kokeilemaan.

Mikäli oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan niiden kesken. Jos käy niin, ettei kukaan arvaa oikeaa riviä, arvonta suoritetaan kaikkien vastauksen lähettäneiden kesken.

Muistutamme myös, että jakamatta on edelleen 50 viehettä sisältävä pääpalkinto, jonka saa omakseen vastaamalla kolmesti oikein eri arvauskilpailuissa. Tällä hetkellä kahteen oikeaan on yltänyt neljä kilpailijaa, joten hyvin mahdollista, että palkinto matkustaa uuteen osoitteeseen jo tämän kisan jälkeen.

Arvausaikaa on perjantain 2.10. loppuun saakka. Onnea peliin!

Saimaa kutsuu (09/2020)

  • Eri vastausvaihtoehtoja on tällä kertaa vain kuusi. Vastaus annetaan 1X2-muodossa siten, että Jari on yksi (1), Pekka risti (X) ja Vesa kaksi (2). Jos esimerkiksi arvaat, että Pekka nappaa pisimmän kalan, Vesa toiseksi pisimmän ja Jari jää viimeiseksi, kirjaat riviksi X21.

Lue myös: Saimaalta poistetuista kalaverkoista syntyy kalsareita!