Jarin kanssa kalassa -juttusarjassa vuorossa oli retki Herralankoskelle, jossa toiveissa olivat suuret kalat. Toiveiksi ne harmillisesti myös jäivät. Vesi oli todella matalalla, mikä lisäsi vaikeusastetta kalastukseen.

Mutta annetaanpa testiryhmän kertoa kalastuspäivän kulusta tarkemmin:

Herralankosken kenties parhaat ottipaikat ovat maantiesillan alla.

Myrskyn jälkeen on poutasää. Niin jälleen, kun kaksimiehinen retkikuntamme suunnisti Lempäälän Herralankoskelle Aila-myrskyn jälkeisenä aamuna. Tarkoitus oli etsiä vastaus arvauskilpailun kysymykseen, kuinka suuren kalan onnistumme kyseisestä koskesta saalistamaan.

Lähtötilanne oli siis sään puolesta otollinen. Tuuli puuskahteli edelleen kohtalaisesti, mutta se ei jokirannassa olemista eikä juuri kalastamistakaan haitannut.

Toisaalta hyvä sää houkutteli paikalle runsaasti muitakin vieheen tarjoajia, ja kun kosken vesi oli todella matalalla, merkitsi se entistä kovempaa kalastuspainetta pinnan alle. Eli vaikeammin huijattavia kaloja.

Kuollut ahven ja puolikiloinen säyne

Alku sujuikin suhteellisen rauhallisissa merkeissä, mitä kalatapahtumiin tulee. Vasta siirryttyämme laavun vastarannalla olevan kiviriutan taustaa kalastamaan, alkoi tapahtua.

Koska kosken kalastussäännöt sallivat tähän aikaan vuodesta vain yhden väkäsettömän yksihaarakoukun käyttämisen, viritin sellaisen pohjasta löytämääni Team Esko –vaappuun. Eskosta olivat omat koukut ruostuneet pois, joten operaatio onnistui vaivattomasti.

Ja eikö siihen iskenyt pian kirjolohi riutan alapuolisesta kuohusta. Valitettavasti yhteydenpitomme loppui lähes yhtä pian kuin oli alkanutkin.

Ensimmäinen ylöstullut kala oli kuollut ahven lisukkeineen.

Jokunen momentti tästä eteenpäin vieheeni tarttui siimahässäkkään, jonka mukana nousi kaksi painoa, kaksi jigiä ja kolmannen jigin kurkkunsa uumeniin nielaissut varttikilon ahven. Kala oli jo kuollut ja tovin pohdimme, voisiko sitä hyväksyä arvauskisan saaliiksi.

Onneksi ei tarvinnut, sillä kohta Heikin jigiin täräytti isompi kala. Tulokas osoittautui säyneeksi ja punnitutti itsensä tasan puolikiloiseksi.

Heikki ja arvauskisan suurimmaksi jäänyt kala, puolen kilon säyne.

Pikkukaloja Anttilanlahdelta

Kun riutta hiljeni, siirryimme alavirran puolella olevalle Anttilanlahdelle. Siellä näkyi vuodenaikaan nähden yllättävän vilkasta pintatoimintaa.

Pääosassa olivat selvästi toutaimet, mutta ajoittain pintaa kuohauttivat myös ahvenet ja hauet. Sormen mittaista salakkaa tuntui olevan koko lahti puuronaan.

Normaalisti pinta-ajotilanteet takaavat kalastajalle helpon saaliin, mutta ei täällä viehetuntemuksen korkeakoulussa. Toutaimet eivät välittäneet tarjouksistamme pätkääkään, ja ahvenistakin vain pienet yksilöt suostuivat pikkujigejä puremaan. Yksi räyhäkkäämpi, mahdollisesti hauelle kuuluva tärppi tästä kuitenkin saatiin.

Matkamme jatkui virran toiselle puolelle. Anttilanlahteen työntyvä heittolaituri antoi sekin pari isomman kalan tärppiä Räsäseen, mutta ehkä yksihaarakoukun vika ettei tartutusta tullut.

Tällä laiturilla meille tarjottiin hyvin kaloja, mutta tuuria niiden ylösottamisessa ei ollut.

Aina isot karkaavat

Tässä vaiheessa alkoi mielessä käydä jo luovuttaminen, mutta päätimme vielä piipahtaa alueen yläpäässä olevassa saaressa. Sen ylempi heittolaituri on ollut monesti antoisa, olipa kyse ahvenesta, hauesta tai kuhasta.

Ensin vaaleaan kalajigiini töksäytti mitä ilmeisin kuha, sitten fluorihiilitapsin raastoi poikki raavaan tuntuinen hauki ja lopuksi jigistäni karkasi kiloluokkaa oleva kuha. Kun vielä ottipeli jäi pari heittoa myöhemmin pohjaan, oli mitta täysi.

Arvauskilpailun suurimmaksi kalaksi eli oikeaksi vastaukseksi jäi kaikkien vastoinkäymisten jälkeen Heikin 500 grammainen säyne.

Arvauskilpailussa jätettiin määräaikaan mennessä 83 arvausta. Suurin osa odotti testiryhmän tapaan vähintään yhtä isomusta haavittavaksi asti, joten ei liene ihme, että tismalleen oikeita arvauksia ei tällä kertaa tullut lainkaan.

Voiton vei arvausten analysoinnin päätteeksi lähimmäksi arvauksellaan osunut Seppo Hanski, onnea voittajalle ja kiitos kaikille osallistujille!

Palkinto lähtee  tuttuun tapaan liikkeelle postin matkassa alkuviikosta.

Lue myös: Jarin kanssa kalassa – Multian suurin kuha peräti 85-senttinen