Lännenkirsikorento on varmistettuna havaintona merkkitapaus, sillä se edustaa täysin uutta lajia Suomessa. Se, että lajilla oli jo valmiina suomenkielinen nimi, johtuu siitä, että saapumista on osattu odottaa jo jonkin aikaa.

Elokuun lopulla Lajitietokeskuksen foorumilla huomattiin, että harrastajan Ahvenanmaan Getasta lisäämät sudenkorentokuvat edustivat Suomelle uutta lajia. Lajin tunnistus onnistui osattiin harrastajien toimesta.

Lännenkirsikorento nostaa Suomessa tavattujen sudenkorentolajien määrän 63:een. Kuva: Jyri Mäki-Jaakkola

– Uuden sudenkorentolajin paljastuminen laji.fi-portaalista oli mukava löytö. Havainto rekisteröitiin Lajitietokeskuksen tietokantaan ja täydentää nyt tietojamme Suomen lajistosta, kertoo Lajitietokeskuksen ylläpitäjä, tietotekniikka-asiantuntija Mikko Heikkinen Luomuksesta.

– Lännenkirsikorennon löytyminen Suomesta ja Ahvenanmaalta ei ollut yllätys, sillä se on esiintynyt jo pitkään Ruotsin rannikolla Ahvenanmaan lähellä, kertoo sudenkorentoasiantuntija, Sami Karjalainen, joka on myös kirjoittanut Suomen sudenkorennot -kirjan.

Poikkeaa muista sudenkorennoista

Lännenkirsikorento on kirsikorentojen tapaan aikuistalvehtija muista Suomessa tavatuista sudenkorennoista poiketen. Ne parittelevat ja munivat keväällä, ja toukat kehittyvät aikuisiksi kesän aikana.

Nyt löydetyn lännenkirsikorennon sukulaislaji idänkirsikorento löydettiin Suomesta ensi kerran 2002 ja se on jo vakiintunut Etelä-Suomeen.

Suomessa tavattujen sudenkorentolajien määrä on nyt 63. Lajien määrä on lisääntynyt nopeasti sudenkorentoharrastuksen kasvun ja ilmaston lämpenemisen myötä.

2000-luvulla on löydetty peräti yksitoista Suomelle uutta sudenkorentolajia.

Lähde: Luomus

Lue myös:

Living Planet -raportti: riski uusien eläimistä tarttuvien tautien leviämiseen kasvaa
Lehti: Hirvikärpänen ei vaivaa ruotsalaisia – naapurissa loisetkin ovat pienempiä