Yleiskalastusoikeuksiksi lasketaan ovat kalastonhoitomaksun oikeuttama viehekalastus yhdellä vavalla ja vieheellä. Lisäksi onginta, pilkintä ja silakan litkaus ovat maksuttomia ja yleiskalastusoikeuden piirissä.

Aivan missä tahansa ei kalastaminen onnistu yleisoikeuksien turvin, vaan kalastusta on rajoitettu.

Ennen kalaan lähtemistä on näistä rajoituksista otettava selvää. Yhden luukun taktiikkaa arvostavalle apua luvallinen/luvaton -pähkäilyyn tarjoaa sähköinen kalastusrajoituspalvelu.

Rajoitusten selvittäminen kuuluu kalastajan velvollisuuksiin ennen kalastuksen aloittamista. ”En tiennyt” -selitys ei valvovaa viranomaista ilahduta yleisyydestään huolimatta.

Kalastuskielto kartalla

Palvelun sanahaku ja karttaruutu tarjoavat tietoa alueista, jotka ovat yleiskalastusoikeuksien ulkopuolella.

Palvelusta löytyvät vesialueet, joissa ongintaa, pilkintää ja viehekalastusta on rajoitettu kalastuslain ja ELY-keskusten päätösten nojalla. Viranomainen on merkinnyt palveluun myös vaelluskalavesistöt.

Vaelluskaloja saattaa toki uida myös näiden palveluun merkittyjen vesistöjen ulkopuolella, jolloin kyseisessä vesistössä tulee noudattaa kalastuslain ja -asetuksen vaelluskalavesistöjä koskevia säädöksiä. Vaelluskalavesistöt on merkitty palveluun vinoviivoituksella.

Palvelusta löytyvät myös luonnonsuojelulain mukaiset kalastuskieltoalueet, vaelluskalavesistöjen muut kalastusrajoitukset ja ELY-keskusten uuden kalastuslain mukaiset kalastusta rajoittavat päätökset.

Kalastuskieltoalueet näkyvät kartassa eri väreillä riippuen rajoituksesta. Kiellon tyyppi ja voimassaoloaika selviävät kiellon yhteydessä olevasta kuvauksesta.

Kalastusrajoituspalvelusta vastaa maa- ja metsätalousministeriö yhdessä ELY-keskusten kanssa. Tiedot rajoituksista  luvataan päivittää arkipäivisin.

Lähde: Kalastusrajoituspalvelu

Lue myös: 

Joissain koskissa poikkeuslupa kalastaa syksyllä – miksi?
Nämä ovat rentouttavimmat harrastukset  kalastus kärkisijoilla