Syyskuu laittoi monet koskikalastuspaikoista kiinni, kun lohen ja taimenen lakisääteinen kuturauhoitus ajalle 1.9.-30.11. alkoi.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö koskikalaankin yhä pääsisi. Pitää vain valita kohde, jossa rauhoituksen aikainen kalastuskielto on ELY-keskuksen päätöksellä kumottu.

Näitä kohteita alkaa olla yhä enemmän, joten joku voi oikeutetusti kysyä, eikö tässä vesitetä koko kuturauhoituksen ideaa.

Toki vapautetut kohteet ovat pääsääntöisesti sellaisia, mitkä eivät ole kyseisten lajien lisääntymiselle erityisen merkittäviä.

Herralankoski kutsuu

Yksi uusista rauhoituksesta vapautuneista koskista on Herralankoski Lempäälässä. Kohde kuuluu osana Kuokkalankoskien pitkähköön kalastusalueeseen (www.kuokkalankosket.net) ja on alueen koskista ylivoimaisesti suosituin.

Sen partaalla on kalastajien käytettävissä muun muassa poikkeuksellisen hyvin varusteltu laavu tulipaikkoineen, savustuspönttöineen, jääkaappeineen, mikroaaltouuneineen ja monine muine herkkuineen. Majoitustakin löytyy.

Kunnostetun Herralankosken kalaisuus perustuu pitkälle sen yläosassa oleviin säännöstelypatoihin, joiden alle kertyy monenlaista elämää pienistä salakoista ja särjistä niitä jahtaaviin ahveniin, kuhiin, haukiin ja toutaimiin.

Jalomman aineiston muodostavat istutetut kirjolohet sekä omatoimisesti tai poikas-mätirasiaistutusten kautta lisääntyvät taimenet. Viimemainittujen pitoisuudet eivät kuitenkaan liene nykyisin kovin suuria.

Kuha on mahdollinen saalis Herralankoskesta.

Kuha on mahdollinen saalis Herralankoskesta.

Suurimman paino?

Tässä arvauskilpailussa olemme jälleen kerran suunnistamassa kalakaverini Heikin kanssa Herralankoskelle. Kysymys kuuluu, paljonko painaa suurin saamamme kala? Paino pyöristetään lähimpään 50 grammaan.

Kalastuksemme tapahtuu jonain päivänä välillä 18.-20.9. Pyyntivälineinä käytämme virveleitä ja potentiaalisimpia vieheitä, joilla sikäläisiä isomuksia voi siimansa päähän odottaa. Tosin vieheessä saa rauhoitusaikana olla vain yksi väkäsetön koukku.

Kun viimeksi arvuuttelimme saalista Kuokkalankoskilla kesäkuun puolivälissä, osui saaliiksi muun muassa 5,7-kiloinen toutain.

Iso tonttu on mahdollinen nytkin, vaikkei ehkä kovin todennäköinen. Vesien kylmeneminen ajaa petosärjet näihin aikoihin koskista järviin ja koko kesän jatkunut raivoisa pintatoiminta hiljenee.

Lohikaloja vetten viileneminen sen sijaan ilahduttaa, joten ehkä todennäköisin ”iso kala” tulee meillä olemaan kirjolohi. Niiden keskipaino on ollut viime istutuksissa 1,4 kilon luokkaa, mutta yli kaksikiloisiakin joukkoon mahtuu.

Kirjolohien saatavuutta tosin heikentää kova kalastuspaine sekä ainakin tätä kirjoitettaessa hyvin alhaalla oleva vesi.

Varmin saalis lienee kuitenkin ahven, joita yleensä saa silloinkin kun muut kalat sulkevat suunsa. Jos hyvin käy, voi suurin raitapaita painaa yli 300 grammaa. Huonossa lykyssä joutuu tyytymään 50-grammaisiin.

Entäpä kuha ja hauki? Varsin mahdollisia siiman venyttelijöitä molemmat. Useimmiten niiden punnitukseen riittää kilovaaka, mutta parhaimmillaan voi jopa viiden kilon punnituslaite jysähtää pohjaan.

Palkintovieheissä on purtavaa monenlaisille petokaloille.

Palkintovieheissä on purtavaa monenlaisille petokaloille.

Herkullinen tusina

Parasta arvaajaa odottaa palkintona tusina viehettä, merkkien joukossa muun muassa Rapalaa, Kuusamoa, Stormia, Berkleytä, Norolania, Savage Gearia, Taigaa ja Josaa. Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, ratkaisee onnetar voittajan.

Vastausaikaa on torstain 17.9. loppuun saakka. Onnea peliin!

Huomio! Lomakkeella kysytään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten!

Herralankosken suurin kala syyskuu 2020

  • Vastaus kannattaa pyöristää lähimpään 50 grammaan (esim. 7,520 kg kala ilmoitetaan 7,5-kiloisena).