Kalastonhoitomaksukertymä ylitti syyskuun alussa 10 miljoonan euron rajapyykin. Pitkään alavireisesti sujunut lupamyynti on noussut alamaista selvästi, kertoo maksujen keräämisestä vastaava Metsähallitus.

Kalastonhoitomaksujen kysyntä on kääntynyt hiipuvien vuosien jälkeen selvään nousuun. Kasvua kirjattiin koko alkuvuoden ajan. Varsinainen harppaus tilastoitiin maaliskuun aikana, jolloin maksusuorituksia kertyi yli puolet edellisvuotta enemmän.

Metsähallituksen kyselyn mukaan tuoton kasvua selittää sekä kalastajien määrän lisääntyminen että aiemmin kalastaneiden suurempi maksamisaktiivisuus.

Kalastonhoitomaksuista on kertynyt syyskuun alkuun mennessä tuottoa lähes 20 % viime vuoden vastaavaa ajankohtaa enemmän. 10 miljoonan euron rajapyykki on merkittävä, sillä  se on myös uuden kalastuslain valmistelussa tavoitteeksi asetettu vuosittainen kertymä, joka näytti jäävän haaveeksi.

Metsähallituksen totetuutamaan kyselyyn vastanneista, ensimmäistä kertaa kalastonhoitomaksun maksaneista noin 60 % kertoi kalastaneensa tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Heistä noin puolet koki lisääntyneen vapaa-ajan vaikuttaneen harrastuksen aloittamiseen.

Koronakevään aiheuttama poikkeusaika on luonut kysyntää kesämökeille ja veneille. Nämä hankinnat liittyivät usein ensimmäiseen kalastuskertaan, mutta mukaan mahtuu myös muita syitä.

Luvatta kalastaneet ryhdistäytyivät

Peräti lähes 20 % kalastonhoitomaksun ensimmäistä kertaa maksaneista vastaajista kertoi kalastaneensa aiempinakin vuosina kalastonhoitomaksua edellyttävillä tavoilla.

Metsähallituksen verkkosivuliikenteen perusteella kiinnostus kalastonhoitomaksua kohtaan on kasvanut tänä vuonna maksuvelvollisten kaikissa ikäryhmissä. Suhteellisesti eniten kasvua viime vuoteen verrattuna näkyy ikähaarukan ääripäissä eli 55 vuotta täyttäneissä ja 18−24-vuotiaissa.

− Tänä kesänä kalastus on selvästi yhdistänyt suomalaisia. Lapset ovat houkutelleet vanhempia kokeilemaan kalastamista, ja moni on herätellyt vanhan harrastuksen vuosien jälkeen henkiin. Iloksemme viesti kalastonhoitomaksun merkityksestä on tavoittanut myös aiemmin luvatta kalastaneita, sanoo Metsähallituksen erätalousjohtaja Jukka Bisi.

Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on 18—64-vuotias ja kalastaa muuten kuin pilkkimällä, onkimalla tai silakkaa litkaamalla. Kalastonhoitomaksun voi ostaa esimerkiksi Metsähallituksen verkkokaupasta.

Lähde Metsähallitus Kuvituskuva Otavamedian arkisto