Edellisen otsalampputestin jälkeen (Erä 10/2014) ostin kärkilamppuja omaksi: Testivoittaja Petzl Tikka RXP:n, Hyvät ostokset Led Lenser SEO7R:n ja Olight S10 Batonin, sekä lisäksi testin kannalta myöhässä saapuneen, mutta oivalliseksi osoittautuneen Fenix HL50:n.

Petzl ja Led Lenser ovat olleet ahkerassa käytössä kaikki nämä viisi ja puoli vuotta.

Testin aikana askarrutti, toimiiko Petzlin reaktiivisuus vuosikausia vai hajoaako siitä jotain. Useinhan toteutuu niin, että mitä enemmän automatiikkaa, sitä herkempi hajoamaan, tai vaikeampi korjata.

Petzl Tikka RXP

Petzl Tikka RXP

Tikka RXP on kuitenkin toiminut loistavan luotettavasti. Yhä edelleen se osaa säätää valotehonsa juuri sopivaksi, eli lähelle katsottaessa tai valoisampaan tilaan saavuttaessa lamppu himmentää itseään, ja kun katsoo pimeässä kauas, lamppu silmänräpäyksessä kirkastuu.

Ainoa huomauttamisen aihe on, että tuolloin tällöin, ehkä kerran kuukaudessa, Tikka RXP sammuu pari sekuntia käynnistyksen jälkeen.

Kun lampun käynnistää uudelleen, se toimii moitteettomasti. Yhtä ainoaa kertaa lamppu ei ole sammunut myöhemmin kuin heti päälle laiton jälkeen, joten luottamus lamppuun on säilynyt.

Led Lenserin paristokotelon kiinni pitävä klipsi hajosi jokunen vuosi sitten. Korjasin sen kuminauhalla ja lamppu toimii ongelmitta. Otsapanta saisi etenkin pipovuodenaikaan olla hieman pitempi.

Olight S10 Baton.

Olight S10 Baton.

Pikkulampusta riittää valoa

Olight S10 Baton viehätti erityisesti äärimmäisen pienellä koollaan ja keveydellään. Miten 70-grammaisesta pikkulampusta riittää niin paljon ja niin pitkään valoa?

Ongelma lampussa on se, että se on enemmän taskulamppu, johon on jälkikäteen ympätty otsapanta. Otsalla valon suuntaa ei voi säätää ylös-alas-suunnassa, mikä on iso puute.

Kun sain testattavaksi Fenix HL50:n, se nousi Olight S10 Batonin ohi. HL50 on aivan saman kokoinen lamppu, mutta siinä missä S10 Baton on ohimolla pituussuunnassa, HL50 on otsalla poikittain. Niinpä sen valokeilaa voi helposti suuntaa ylös tai alas mielensä mukaan.

Lisäksi Fenixissä oli näppärä putkenjatke, pieni lisäosa. Kun Olight S10 Baton toimi vain CR123-paristolla, jota ei aina tavallisissa ruokakaupoissa myydä, Fenix HL50 toimi sekä sillä että AA-paristolla.

Led Lenser SEO7R

Led Lenser SEO7R

Kätevä taskussa kaiken varalta

Fenixille kertyi paljon käyttötunteja, sillä se oli kaikkein näppärin ottaa aina taskuun kaiken varalta, pimeässä puuvajassa käväisyyn, lasten kanssa hämäräajan ulkopuuhiin, iltasadun lukemiseen, ja kaikkeen retkeilyyn.

Valitettavasti Fenix HL50:n kytkin rikkoutui parin vuoden käytön jälkeen. Paikallinen sähkölaitteiden korjaaja tutki sen ja totesi että kytkintä ei voi korjata.

Myös muita testin 10/2014 otsalamppuja ostettiin testausporukan ja ystäväpiirin käyttöön. Kokemukset esimerkiksi Coastista ja Armytekistä ovat pelkästään positiivisia. Laadukas otsalamppu kestää vuosikausia.

Vuonna 2014 tuntui, että otsalamput olivat juuri harpanneet aivan uudelle tasolle. Muutaman vuoden vanha verrokkilamppu näytti tehottomalta tuikulta testilamppujen rinnalla.

Kärkipää olisi pärjännyt vieläkin

Kun nyt teimme uuden otsalampputestin (Erä 9/2020), samanlaista harppauksen tunnetta ei syntynyt. Viimekertaiset kärkipään lamput olisivat menestyneet hyvin tässäkin testissä.

Paremminkin nyt kokeiltavana oli yhtä hyviä lamppuja, erilaisin uusin vivahtein, ja kärkipään taso oli laajentunut. Parhaiden lamppujen akunkestot olivat nyt uudella tasolla.

Katso myös otsalamppujen mittauksista tehdyt tuoreet videokoosteet

Yksityiskohtia otsalamppuvertailusta

Erän numerossa 9/2020 on laaja otsalampputesti. Testiartikkelissa emme pystyneet avaamaan ihan kaikki arvosteluperusteita, joten ne tulevat tässä.

Keveys ja kompaktius

Käyttövalmiina eli akun ja otsapannan kera alle 100-grammainen lamppu sai täydet kymmenen pistettä. Yli 200-grammainen lamppu sai tyytyä neloseen, ja tuolla välillä pisteitä annettiin lineaarisesti.

Kolmessa lampussa (MTX, Elwis, Lupine) on kaksi osaa, eli takaraivolle sijoitetusta akusta kulkee johto otsalla olevaan lamppuosaan. Johtohässäkkä on toisaalta hieman kömpelömpi käyttää ja toisaalta siinä on yksi ylimääräinen mahdollisesti rikkoutuva osa.

Tästä ei kuitenkaan tällä kertaa rankaistu pisteiden muodossa, sillä säännönmukaisesti kaksiosaiset lamput olivat myös painavimpia eli kärsivät jo muutenkin keveys-osiossa.

Nykyisellä led-teknologialla on tarjolla paljon niin kevyitä ja samalla tehokkaita otsalamppuja, että ne eivät lainkaan häiritse otsalla.

Vanhempien lamppujen kohdalla oli toisinaan hyvinkin perusteltua sijoittaa painava akku takaraivolle tai vaikka kaulasta roikkumaan, mutta nykyään tämä on harvoin tarpeen.

Täydet pisteet tästä osiosta saivat Black Diamond SPOT 325, Lumonite Pixel ja CRX 540 LUMEN.

Maksimikantama ja lähikäyttö

Mahdollisimman pitkä valokeila ei retkeilykäytössä ole ratkaisevin valintaperuste. Silti suuri maksimikantama on positiivinen asia, jota toisinaan tarvitaan.

320-metrisen testiradan loppuun asti valaisivat MTX 2188, Led Lenser MH11 ja Elwis H2-R Pro 420. Black Diamond ylsi kolmeensataan metriin ja myös Lupine Piko X4 SC, Led Lenser MH8, Fenix HM65R Superraptor, Fenix HM61 Black Edition ja CRX 540 LUMEN näyttivät yli kahteensataan metriin.

Kaikkein eniten testilamppujen kaltaisissa laatulampuissa käytetään himmeintä tai toiseksi himmeintä tehotilaa. Tämä sopii kävelemiseen tai hiihtämiseen polulla tai umpimetsässä, ja joissakin lampuissa sama moodi toimii myös lähivalona.

Osassa lamppuja on erillinen leveämpi ja tasainen lähivalotila.

Kumpi tahansa voi olla toimiva ratkaisu, kunhan lampusta löytyy riittävän himmeä ja laajan keilan antava moodi. Parhaat pisteet lähikäytöstä saivat Lupine Piko X4 SC, Fenix HM65R Superraptor ja Black Diamond SPOT 365, mutta lähes kaikki ovat lähivalona erittäin hyviä.

Ainoastaan MTX 2188 ja jossain määrin myös Elwis H2-R Pro 420 ovat himmeimmässäkin tehotilassaan liian kirkkaita lähelle katsomiseen.

Akun kesto

Halusimme mitata akun kestot retkeilijälle tärkeimmällä teholla, noin 30-40 metrin etäisyydelle näyttävällä ns. katseluteholla.

Yksi valmistaja saattaa hehkuttaa, että lamppu palaa peräti viikkokausia (näyttäen noin metrin parin päähän) ja toinen toteaa, että akussa riittää virtaa säästötilassa 12 tunniksi (mutta lamppu näyttää jo tuolla teholla 40 metrin päähän). Tällaiset luvut eivät ole millään lailla vertailukelpoisia.

Me mittasimme, montako tuntia kukin lamppu valaisee asettamallemme 30-40 metrin etäisyydelle. Valitsimme himmeimmän tehoasetuksen, jolla vielä mukavasti näkee pimeässä edetä kävelyvauhtia.

Pääosin tämänkertaisissa testilampuissa tuo meidän näkemyksemme mukaan sopiva katseluteho oli lampun himmein kaukovalo.

Led Lenser MH11:ssä tehon voi säätää itse, ja sille mittasimme akun kestoksi katseluteholla jopa 80 tuntia. Fenix HM65R Superraptor jaksaa valaista 30-40 metrin etäisyydelle yhtäjaksoisesti reilut ja Lupine Piko X4 SC:n vajaat 60 tuntia. Led Lenser MH8 toimi lähes 50 tuntia.

Akkua riitti katseluteholla yli 30 tuntia lampuissa Fenix HM61R Black Edition, Armytek Wizard Pro ja Black Diamond SPOT 325. Tämä vastaa esimerkiksi kolmen tunnin päivittäistä käyttöä kymmenen päivän vaelluksen ajan.

Akkujen kestot mitattiin huonelämpötilassa. Talvipakkasella paloajat ovat yleensä lyhemmät.

Käyttömukavuus

Plussaa käyttömukavuudessa eli helppokäyttöisyydessä annettiin siitä, että kytkimiä on kätevä käyttää, vieläpä rukkaset kädessäkin, ja lisäksi siitä jos kytkimiä osaa käyttää jo ilman pitkää käyttöohjeen tavaamista.

Jos lamppu muistaa viimeksi käytetyn tehotilan tai se käynnistyy retkeilijälle järkevällä, eli ei liian kirkkaalla teholla, se sai plussaa. Jos on kelattava aina kaikki moodit läpi ennen kuin lampun saa sammuksiin (MTX 2188), lamppu sai miinusta.

Edellisen kerran otsalamppuja testatessamme harmittelimme sitä, että monessa lampussa syttyy ensimmäisellä painalluksella kirkkain teho ja vasta seuraavilla painalluksilla päästään eniten tarvittuun himmeämpään tilaan. Nyt tilanne oli paljon parempi.

Lähes kaikki lamput joko syttyvät ensinnä patikointiin sopivalle teholle, tai lamppu muistaa viimeksi käytetyn tehotilan. Vain MTX, CRX ja Elwis aloittavat kirkkaimmasta, josta on aina klikkailtava halutulle himmeystasolle.

Tosin jos Elwiksen muistaa sammuttaa himmeämmästä moodistaan pitkällä painalluksella, se syttyy seuraavalla kerralla siihen tilaan.

Erityisen hyvästä otsapannasta annettiin etua.

Molemmissa Lumoniteissa sekä Petzlissä on aivan loistava otsapanta. Ylähihnaa ei tarvita vaan pelkkä otsapanta riittää, kun lamppu on kevyehkö ja panta on sopivan leveä ja joustava.

Säätövaran ja kiristyksen helppoudenkin puolesta nämä pannat ansaitsevat kiitosta. Myös Black Diamondin yksinkertainen otsapanta on hyvä.

Ylähihna on etenkin tupsullisen pipon kanssa hieman häiritsevä. Lisäksi monessa testilampuista se on aika turha. Fenixit, Armytek Wizard Pro, CRX 540 LUMEN ja Led Lenser MH8 pysyisivät päässä ilman ylähihnaakin, jos panta olisi juuri sopivan joustavan jämäkkä.

Sen sijaan painavammat lamput eli MTX, Elwis, Led Lenser MH11 ja Lupine tarvitsevat ylähihnansa. Lupinen hihnasto on näistä toimivin.

Erityistoiminnot

Osa valmistajista on panostanut hyvin paljon lampun monipuolisuuteen.

Katsoimme asiaa retkeilijän näkökulmasta, joten emme antaneet lisäarvoa esimerkiksi vihreälle ja siniselle valolle (Led Lenserit), tactical-tilalle (Armytek Wizard Pro), lämpimälle värisävylle (Armytek Wizard), lamppupötkylän takapäässä olevalle magneetille (Lumonitet, Armytekit, Fenix HM61R Black Edition) tai erityisen näppärille kypärä- tai polkupyöräkiinnityksille (esimerkiksi Lupine).

Sen sijaan lisäpisteitä ropisi ladattavasta akusta, IP-luokituksen 6- tai 8-tason vedenpitävyydestä, vähintään 5 vuoden takuusta (Armytekin 10 vuoden takuusta tuplapisteet), näppäinlukituksesta, akun varaustilan ilmaisimesta, eteen osoittavasta punavalosta ja kunnolla toimivasta reaktiivisuudesta (Petzl).

Myös siitä sai plussaa, jos tehotilat voi itse ohjelmoida tai säätää. Arvokkaaksi katsottiin myös se, jos ladattavan akun voi tarvittaessa korvata ruokakaupoista löytyvillä normaaleilla sormiparistoilla (Led Lenser MH8 ja CRX).

Uuden tieliikennelain innoittamana myös taakse osoittavasta punavalosta (MTX, Elwis, Lupine) annettiin lisäpiste.

Näillä kriteereillä täydet pisteet erityistoiminnoista saivat molemmat Led Lenserit, Fenix HM61R Black sekä Petzl, mutta toisinkin olisi voinut tärkeiksi katsotut erikoisominaisuudet valita.