Viikko 37

Mitä: Ahvenia
Mistä: Järviltä, joista, mereltä
Millä: Lipalla, vaapulla, jigillä
Muista: Malttia ahventen ottamiseen!

Syksy on täällä taas, ja sehän tarkoittaa yhden parhaista kalastussesongeista olevan käsillä.

Kun talvi lähestyy, alkavat kalat haalia lihaa luittensa ympärille syömällä minkä kerkeävät. Talven pimeydessä voi sitten vähän paastota ja kehittää sukutuotteita keväistä kutua varten.

Petokaloilla on nyt paljon evästä tarjolla, kun keväällä kuoriutuneet salakat, särjet, ahvenet, kuoreet ja monet muut alkavat olla sormenmittaisia herkkupaloja.

Määrättyihin paikkoihin, esimerkiksi jokisuvantoihin, vuolteisiin, salmiin, lahtien pohjukoihin tai selkävesille karien reunoille saattaa pikkukaloja kerääntyä massapäin. Ei siis ole mikään ihme, että myös petopartiot viihtyvät tällaisten apajien liepeillä.

Pikkukalat sinkoilevat hädissään kun ahvenet jahtaavat niitä.

Pikkukalat sinkoilevat hädissään, kun ahvenet jahtaavat niitä.

Pintalätinää

Ahvenille syksyiset sukukokoukset ovat tyypillisiä. Kesällä parvet ovat enimmäkseen pieniä ja hajallaan, mutta vetten viiletessä ja päivien lyhetessä raitapaidat kerääntyvät suuremmiksi laumoiksi saalistamaan.

Pinnassa pörräävän pikkukalalautan liepeillä käy toistuvia mosahduksia, kun ahnaat apposet iskevät joukolla kimppuun.

Tyynellä säällä ajoparven edesottamukset näkyvät ja kuuluvat kauas. Myös lokkien ja tiirojen kiehnääminen samoilla apajilla saattaa paljastaa saalistuksen.

Parhaimmillaan tällaiset pinta-ajot jatkuvat vain pienin tauoin aamusta iltaan ja useiden päivien, jopa viikkojen ajan, mutta toisinaan ne menevät ohitse hyvinkin nopeasti. Joissakin vesistöissä niitä ei valitettavasti näe juuri koskaan.

Vapakalastajalle varmempaa ottipaikkaa tuskin on olemassakaan, joten samaan säpinään kannattaa ehdottomasti suunnistaa. Mikä parasta, ajoparven kalat saattavat olla reippaasti tavallista perusahventa suurempia.

Meppsin lippaan langenneita.

Ahventen pettimet

Ajoahvenen kalastus on nautittavinta kevyellä vapakalustolla, jopa niin sanotulla mikrojigivavalla.

Kun vieheiden koko jää pääosin alle 10 gramman eikä vastuskaan aivan kovimmasta päästä ole, riittää esimerkiksi 0,06-0,08-millinen kuitusiima mainiosti. Sellaisella saa pienimmätkin vieheet lentämään mukaviin mittoihin.

Viehe on tietysti avainroolissa saaliskertymää ajatellen. Kun ahvenet pörräävät aivan pinnassa, pienehkö herkkäuintinen peruslippa kuten Mepps Aglia, Blue Fox Vibrax tai Calico Cat toimii melkoisella todennäköisyydellä.

Jos vielä lipan perässä lierahtelee ”kumikala”, aina parempi.

Erinomaisia ovat myös pienet salakan malliset ja kenties värisetkin vaaput, joita löytyy monen merkkisiä aina Rapala Originalista alkaen.

Jos haluat erityisen nautinnollisen pyyntikokemuksen, kannattaa testata pintavaappujen eli nirhojen ja popperien kelpoisuutta. Voivat yllättää!

Kalajigikin pelittää

Ahvenen kalastuksesta puhuttaessa ei koskaan kannata poissulkea jigejä.

Pinta-ajotilanteessa valitaan mahdollisimman kevyt, jopa vain gramman parin painoinen jigipää, jotta silikonikalaa voi uittaa pinnan tuntumassa. Toisaalta pintaroiskeen tauotessa on hyvä upottaa jigi syvemmälle, jonne ahvenet vetäytyvät uutta syöksyä suunnittelemaan.

Tehokkaita ahvenen pettimiä ovat pienet, noin 5-6 sentin mittaiset kalajigit, tunnetuimpana merkkinä varmaankin Mikado Fishunter. Värejä on syytä olla käytössä monenlaisia, sillä kun yksi lopettaa toimintansa, värin vaihtaminen saattaa palauttaa tilanteen.

Hyvään paikkaan osuttaessa syksyinen ahvensaalis voi olla todella runsas. Toivottavasti kuitenkin kalojen tappamisessa pidetään maltti matkassa. Kovin kalamies ei ole se, joka saa sadan kilon saaliin, vaan se, joka pystyy lopettamaan ajoissa.

Lisää vinkkejä:

Viikko 18: Koskilta saa nyt ahvenia
Viikko 19: Metsälammilta tulee haukea
Viikko 20: Toutaimet ovat liikkeellä
Viikko 21: Ongella särvintä ruokapöytään
Viikko 22: Iltakalaan pintavieheillä
Viikko 23: Avovesikaudella puree jigi
Viikko 24: Harjusta tavoittelemaan
Viikko 25: Kuhakarnevaali alkaa
Viikko 26: Koko perheen kalaretki
Viikko 27: Virroista ahventa ja kuhaa
Viikko 28: Rohkeasti ruohojen sekaan
Viikko 29: Leppoisasti soutu-uistelemaan
Viikko 30: Aamuvuoroon tai sateeseen
Viikko 31: Omaa rantaa opiskelemaan
Viikko 32: Jigailua onkivavalla
Viikko 33: Kesäkauden loppukiri koskilla
Viikko 34:  Puronieriäjahtiin Kemijoelle
Viikko 35: Fongaus tarjoaa loputtomasti haasteita
Viikko 36: Ota kalastusvälineet ruskaretkelle