Jarin kanssa kalassa –arvauskilpailu ratkaistiin tällä kerralla Multialla, jossa kohdekalana oli suurkuha. Kilpailukysymys kuului, kuinka pitkän kuhan onnistuisi kolmehenkinen tiimimme pyydystämään kahden päivän aikana joltakin multialaiselta järveltä.

Täsmäjigaus perustuu kaikuluotaimen jatkuvaan tarkkailuun, jotta jigi voidaan pudottaa tai heittää suoraan kalan eteen.

Keskisuomalaisen pikkukunnan Multian maine suurten kuhien tyyssijana ei ole perusteeton, siitä todisteena vaikkapa kalakaverieni Mika ja Juho Mäkelän saaliit tältä kesältä. Esimerkiksi Juho oli käyttänyt viimeisen kuukauden aikana veneessään 14 yli 70-senttistä vonkaletta suurimman painaessa 6,5 kiloa.

Menestyksen yhtenä avaintekijänä on ollut Juhon hankkima Garmin Livescope –kaikuluotain, jonka avulla isojen kalojen etsiminen sujuu ennenkuulumattoman helposti ja tehokkaasti.

Veneellä ajetaan verkkaisesti oletetuilla olinpaikoilla, samalla kun luotaimen anturia käännellään jatkuvasti eri suuntiin. Isosta kalasta kielivän kaiun ilmaantuessa näytölle ajetaan kalan luo ja tiputetaan jigi suoraan otuksen ruokapöydälle.

Toki kalalle jää vielä päätösvalta, kelpuuttaako se tarjouksen vai uiko närkästyneenä tiehensä. Useimmiten kai jälkimmäinen vaihtoehto toteutuu.

Tarhapäänjärvi antoi arvauskisan suurimman kuhan.

Kelpo mörököllejä

Me aloitimme kalastuksen perjantaina kello 16 tienoilla yhdellä seudun monista suurkuhajärvistä. Tarhapäänjärvi on pitkulainen allas Keuruun ja Multian puolivälissä.

Säätiedotus enteili sadetta, mutta aloittaessamme ei vesikelistä ollut merkkiäkään. Myös tuuli, täsmäkalastusta pahiten haittaava luonnonilmiö, pysyi maltillisissa lukemissa.

Ajoimme Juhon tuntemille ottipaikoille järven keskiosiin, ja kohta alkoi Garmin merkkailla paremman kokoisia otuksia pohjan tuntumasta. Useimmat niistä eivät isoista jigeistämme välittäneet, mutta jo puolen tunnin kohdalla Juhon vapa taipui raskaasti.

Ennen kuin ehdin kaivaa kameraa repusta, oli komea kuha haavissa. Pituutta vonkaleella oli 85 senttiä ja painoa 5,6 kiloa. Dokumentoinnin jälkeen mörssäri sai vapautensa takaisin.

85 senttiä oli arvauskilpailun oikea vastaus.

Hauet nappaavat pääroolin

Jatkossa pääosan esittelijöiksi ryhtyivät hauet. Ensin yhdeksänkiloinen ja 110-senttinen raapaisi kiinni Mikan jigiin, ja myöhemmin seitsemänkiloinen ja 103-senttinen minulle. Viimeistään tässä vaiheessa saatoin todeta, että varsin tehokasta touhua tämä täsmäjigailu.

Vähitellen taivaanranta alkoi tummua ja saderintama lähestyä. Saimme vielä jokusia painavia tärppejä ja minä yhden ”pienen” 2,6-kiloisen kuhan veneeseenkin, mutta kun vettä alkoi tulla taivaan täydeltä, päätimme lopetella.

Kolmen tunnin saldo perin tavanomaisen oloiselta järveltä oli kuitenkin enemmän kuin tyydyttävä.

Uusi järvi, krantut kuhat

Seuraavana aamuna vaihdoimme järveä. Uudessa kohteessa oli Juhon ja Mikan mukaan määrällisesti vähän kuhia, mutta suuria. Ilmeisesti veden happamuuden vuoksi kalojen lisääntyminen ei siellä onnistu.

Löysimmekin keskisyvänteen reunoilta jokusia isomuksia, mutta niiden tärppihalut tuntuivat eilistä laimeammilta. Jotkut yksilöt nousivat jigejä katsomaan, muutamat niitä hiukan näykkivätkin, mutta yhtäkään kuhaa emme onnistuneet täältä ylös saakka huijaamaan.

Sen sijaan mitattavana kävi hauki, jonka pituus oli 113 senttiä, mutta painoa solakansutjakalla kaverilla vain 7,6 kiloa. Kunnon kutumitoissa raamit olisivat riittäneen kymmeneen kiloon helposti.

Kun täälläkin rankkasade alkoi rusikoimaan venekuntaamme, lopetimme kalastuksen noin neljässä tunnissa. Arvauskilpailun oikeaksi vastaukseksi eli suurimman kuhan pituudeksi jäi siis 85 senttiä. Ei ollenkaan huono tulos sekään!

Määräaikaan mennessä Erän nettisivuille jätettiin peräti 134 arvausta suurkuhan mitasta. Äärettömän tiukan kilvan voitti täsmäarvauksella Mikko Orrain. Sentin päähän oikeasta vastauksesta osui peräti yhdeksän osallistujaa.

Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti ja palkinto lähtee kohti Keski-Suomea postin matkassa.

Onnea voittajalle ja kiitos kaikille tiukkaan kilpaan osallistuneille!