Suden metsästys etenee kansalaisaloitteen pohjalta eduskunnan käsiteltäväksi. Allekirjoituksia on kertynyt alle viikossa jo yli 50 000, joka on etenemisen kannalta kriittinen raja.

Kansalaisaloite tähtää suden kannanhoidollisen metsästyksen sallimiseen ja susien aiheuttamien vahinkojen vähentämiseen.

Aloitetta ovat tukeneet maa- ja metsätaloustuottajien järjestö MTK, ruotsinkielinen tuottajajärjestö SLC, Suomen Metsästäjäliitto ja monet metsästyskoirajärjestöt. Allekirjoitusten kertymistahtia pidetään ripeänä.

— Ihmisillä on iso huoli asiasta. Nimien nopea kertyminen lisää painetta susikysymyksen rivakkaan jatkokäsittelyyn, arvioi MTK:n kenttäjohtaja Timo Leskinen.

— Susi kuuluu Suomen luontoon, mutta jos susikantaa ei voida kohtuullisesti hoitaa, jotain on pielessä. Toiveena on, että kansalaisaloite johtaa muutokseen, toteaa SLC:n varapuheenjohtaja Mickel Nyström.

Suden metsästys palauttaa arkuuden?

Metsästäjäliitto muistuttaa, että kannanhoidollisen metsästyksen tavoitteena on pitää susikanta siedettävällä tasolla. Metsästyksen avulla voidaan vähentää susien aiheuttamia vahinkoja ja pitää sudet ihmisarkoina ja poissa ihmisasutuksen liepeiltä.

Järjestön mukaan  suurpetojen kannalta metsästys voi edesauttaa kannan suotuisaa kehitystä.

— Karhu ja ilves kuuluivat aiemmin uhanalaisten eläinten joukkoon, kuten susi kuuluu tänä päivänä. Vaikka niitä on metsästetty pitkään, niiden kannat ovat vahvistuneet ja ne luokitellaan silmälläpidettäviksi. Metsästys perustuu aina kestävään kantojen hoitoon, sanoo Suomen Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola.

Kuvituskuva: WwwFrank / CC BY-SA

Lue myös: Epäilyttääkö susien määrä? Raportti selvittää laskentatavat