Sosiaalista tai printtimediaa seuraava kalastushenkilö ei varmaankaan ole voinut olla huomaamatta, kuinka kookkaat, jopa maagista kymppirajaa lähentelevät kuhat ovat yleistyneet kuva- ja uutistarjonnassa viime vuosina.

Osaksi se johtuu epäilemättä siitä, että suurkuhia ui nyt vesissämme enemmän kuin ennen. Kuhaa suosivat kasvuolosuhteet sekä verkkokalastuspaineen pieneneminen luovat pohjaa isojen yksilöiden syntymiselle.

Kun vielä monet kalastajat ovat oppineet vapauttamaan saamansa suurimukset, mahdollistaa se isojen esiintymisen jatkossakin.

Juho Mäkelä ja yksi monista multialaisista suurkuhista.

Multialle kuhajahtiin

Suurin ansio suurkuhien saamisen yleistymiselle langennee kuitenkin rajusti kehittyneelle luotauselektroniikalle sekä kalastajien oppimiselle sitä hyödyntämään. Isoja yksilöitä pystytään entistä tehokkaammin löytämään ja täsmäkalastamaan.

Multialainen kalakaverini Mika Mäkelä laittoi viestiä poikansa Juhon kuhasaaliista elokuisen viikon ajalta.

Juho oli kiertänyt Multian pikkujärviä Garmin Livescope -kaikuluotaimen kanssa melkoisella menestyksellä. Saaliskirjanpito näytti kymmentä kuhaa väliltä 70-86 senttiä ja painoltaan 2,6-6,5 kiloa.

Kun Mika pyysi mukaan, ei vastausta tarvinnut kauan miettiä.

Seuraavan arvauskilpailun aihe onkin: Kuinka pitkä on suurin kuha, jonka onnistumme kolmeen mieheen saamaan jostain Multian seudun järvestä perjantain ja lauantain välisenä aikana 4.-5. syyskuuta? Vastaus annetaan sentin tarkkuudella.

Täsmäkalastusta

Täsmäkalastus tapahtuu lyhyesti kerrottuna siten, että reaaliaikaista kuvaa skannaavaa Livescope-anturia hyödyntäen oletettu kuha etsitään ruudulle.

Luotainta lukemalla voidaan päätellä kalan suunta ja etäisyys veneestä varsin tarkasti, jonka jälkeen sille ryhdytään esittelemään vieheitä.

Garmin Livescope tarjoaa kalasta sekä sille heitetyn vieheen liikkeistä reaaliaikaisen ”livelähetyksen”, mikä antaa erinomaisen jännittävän katselukokemuksen vieheen päätyessä isomuksen iskuetäisyydelle.

Läheskään aina kala ei tarjousta kelpuuta, jolloin pitää tietenkin kokeilla eri vieheitä, uittotekniikoita ynnä muita normaaleja kalastuskikkoja. Hyvässä lykyssä samaa kalaa pystyy seuraamaan pitkäänkin ja tarjoamaan sille monenlaisia vaihtoehtoja.

Yleensä vieheet ovat jigejä, ison kuhan kyseessä ollessa melko kookkaitakin. Kukaan ei kuitenkaan kiellä kokeilemasta muunkinlaisia ottipelejä, kunhan ne saadaan kulkemaan sopivassa syvyydessä.

Oikein arvannut voi voittaa tällaisen viehepaketin. Jos oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan.

Vonkale veneeseen?

Näillä eväillä siis lähdemme Multian kuhia kiusaamaan. Jos ahti on antelias, ei viisikiloisenkaan eli jopa 80-senttisen kuhan pitäisi olla mahdottomuus.

Jos taas noille päiville sattuu tyypillinen ”kotiinjäämiskeli”, voinee pienenkin kanssa tehdä tiukkaa. Nollaakin saa siis veikata.

Joka tapauksessa palkintopöytä on jälleen katettu mehevillä vieheillä, joista osa kelpaa kuhille, moni muu taas hauille, ahvenille ja lohen sukuisille. Merkkeinä muun muassa Rapalaa, Stormia, Frenzyä, Abua, Vissiä, JK-Uistinta, Forellia ja Jaxonia.

Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan niiden kesken.

Vastausaikaa on torstain 3.9. loppuun saakka. Onnea peliin!

Huomio! Lomakkeella kysytään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten!

Multian kuhajahti syyskuun alku 2020

  • Kalastamassa on kolme henkilöä ja mitta annetaan sentin tarkkuudella.