Teroittamisessa on yksi tärkeä sääntö: ”Kuljeta veitsen terää aina terän suu edellä pitkin teroittimen pintaa”.

Jos sinulla on hiomakivi tai timanttinen lattateroitin, yritä veistää terällä teroittimen pinnasta ohuita lastuja. Voimaa ei saa käyttää, muuten ahnas timanttipinta haukkaa terää liikaa. On tärkeää veistää terän kummallakin puolella yhtä paljon.

Tämän homman oppii vain harjoittelemalla, joten aloita jollakin jo käytöstä poistetulla veitsellä. Työ neuvoo tekijäänsä, ja tulosta syntyy vain harjoittelemalla.

Oma suosikkini on Dianovan Lapstone -timanttiteroitin. Siinä on kaksi teroituspintaa, jotka ovat vahvuudeltaan 350 mesh ja 600 mesh. Lisäksi teroittimen reunat ovat kiillotettua ja pyöristettyä jousiterästä. Niiden avulla saat kierteen pois terästä.

Keittiöveitsien terävyys lisää turvallisuutta. Dianovan Lapstone on näppärä timanttiteroitin, joka pitää helposti veitset huipputerässä.

Sitten varoituksen sana. Älä sorru käyttämään halpoja pikateroittimia. Niissä on kovametallista valmistettu hahlo, joka veistää terästä lastuja. Hetken käytön jälkeen veitsen teränsuu saattaa olla pilalla.

Lanskyn Four Rod Knife Sharpener on yksinkertaisuudessaan nerokas. Teroituspuikkoja on kahta karkeutta, teroituskulmia samoin. Teroittajan ei tarvitse tehdä muuta, kuin pitää terä pystyssä ja viiltää sillä alaspäin pitkin teroitinpuikkoa. Keraamipuikot kulkevat kätevästi mukana teroittimen sisällä.

Lanskyn Four Rod Sharpener on helppokäyttöinen ja toimiva keraamipuikoilla varustettu teroitin. Sitä osaa käyttää aloittelijakin.

Timanttiset teroituspuikot ovat käteviä silloin, kun hieman tylsynyt terä pitää saada iskuun. Muutama vetäisy puikkoon riittää.

Lanskyn De Luxe -teroitinsarja sopii vaikka veitsien kunnostukseen. Terä pysyy kiinnikkeessä, ja ohjuripuikko pitää teräkulman oikeana teroituksen ajan. Teroittimen avulla pystyy jopa muuttamaan veitsen teräkulmaa.

Mikä on terävyyden mittayksikkö? Virallisesti sitä ei ole, mutta seuraavat testit kertovat, ovatko veitsesi teräviä.

  1. Paina veitsen terä hyvin varovasti peukalon kynttä vasten. Veistä kynttä hyvin varovasti. Jos terä liukuu pitkin kynttä, se on tylsä. Terävä terä nappaa kynteen kiinni.
  2. Yritä ajaa ihokarvoja veitsellä. Jos karvat katkeavat, terä on riittävän hyvässä kunnossa.
  3. Keittiöveitsille voit tehdä seuraavan testin. Kiinnitä veitsi terä ylöspäin ruuvipenkkiin, ja muista suojata terä huolella ettei se naarmuunnu. Pudota tomaatti kolmenkymmenen sentin korkeudesta terään. Jos terä on riittävän terävä, tomaatti halkeaa.

Muista aina, että turvallisin veitsi tai puukko on mahdollisimman terävä.

Juha Jormanaisen artikkeli ”Teräkset terävinä” on Erän numerossa 8/2020