Viime vuosituhannen lopulla, 1980-luvulta alkaen, oli haulien kera larvastus suosittua. Perhoja painotettiin ja painokuulia lisättiin myös ahkerasti perukkeisiin.

Larvastustekniikka oli tuon ajan tehomenetelmä. Toki se toimii edelleen, mutta perhokalastus elää ajassa ja haulien kera larvastus ei ole muotia.

Salainen aseeni tuon ajan loppukesän koskille oli pieni, numero 14 koukkuun sidottu, Hauli-Damsel. Se oli teräväkärkisellä useimmiten oliivilla maraboupyrstöllä ja sen tyvistä pyöräytetyllä rungolla ja haulipäällä varustettu sudenkorentonymfi, joka upposi koskikuohuihin ohuella perukekärjellä kuin kivi.

Pikkuruinen neidonkorentomukaelma saalisti hyvin tyhjiltä tuntuvilla loppukesän ruuhkakoskilla. Ehkä nymfissä oli myös kalan silmään muidenkin ötököiden piirteitä.

Joustoa

Kaverit ihmettelivät pientä simppeliä perhoa ja isojenkin kalojen saamista ohuilla perukkeilla kivisistä koskista. Pelkkä perho tai usein käyttämäni 0,12–0,15 millin perukekärki eivät olleetkaan yksinomaan menestyksen avain.

Olin asentanut perhosiiman ja perukkeen väliin ”iskunvaimentimen”. Roman Moser Shock-Gum Loops oli joustava indikaattori, joka tärpinilmaisimena toimimisen ohella suojasi ohutta peruketta kalojen äkkiryntäilyissä.

Sokkikumilenkkejä ei juuri näe käytössä nykyään, mutta voisivathan ne yhä auttaa saamaan isompia kaloja haaviin asti.

Oliivi Hauli-Damsel ja kolme Roman Moser perukkeen ja perhosiiman väliin liitettävää iskunvaimenninta.

Kalastustekniikka oli larvastusta ilman lisäpainoja tai sivuperhoja perukkeessa. Vavalla seurattiin tarkasti perhon kulkua siihen tuntuma säilyttäen. Kalan tai pohjan osuessa perhoon tuli stoppi, johon vastattiin vastaiskulla.

Nykyiset pitkännotkeat vavat ja pitkät perukkeet suojaavat joustoillaan vastaavalla tavoin ohutta peruketta. Oma Hauli-Damselini ei myöskään paljon nykyisistä Perdigon-perhoista eroa.

Vastaavia kuulapääperhoja on esitelty aiemminkin. Esimerkkinä Anssi Uitin Erän numero 10/2017 syysharjuksen kalastuksesta käsittelevän artikkelin jatko-osassa ”Pieniä nymfejä ja sinisiä klinkkejä” (julkaistu Erän verkkosivuilla 19.10.2017)

Pertti Kanerva sitoo Perdigon-perhon Erän numerossa 8/2020