Lapin matkailu on ollut tänä kesänä erityisessä suosiossa, kun kansalaisten reissaamiset ulkomaille ovat sattuneesta syystä vaikeutuneet, jopa moniin kohteisiin estyneet.

Eipä silti, kalastuksen harrastajalle Lappi on ollut toiviokohde kautta aikojen, eikä koronatilanne ole sitä muuksi muuttanut. Kirkkaat erämaavedet upeine maisemineen ja jalokaloineen houkuttavat jokaista vavan kanssa viihtyvää luonnonystävää.

Vasko kutsuu Heikkiä

Kaksihenkisen arvauskisatiimimme toinen jäsen Heikki matkustaa Lappiin lähiaikoina. Suuntana ovat Vaskojoen latvat Inarin kunnan länsiosassa.

Vaskojoki on keskikokoinen, Paatariin ja sieltä edelleen Inarinjärveen vetensä laskeva joki, joka kalastajapiireissä tunnettaneen parhaiten isoista harjuksistaan.

Oma reissuni Vaskolle kymmenkunta vuotta sitten antoi lukuisia jopa kilon ylittäviä purjekaloja, joskin meidän kalastamamme alueet sijoittuivat huomattavasti alemmas kuin Heikin kohteekseen ottamat latvavedet.

Myös kilon parin hauet ja pannukarkeat ahvenet haksahtelivat silloin hanakasti tarjouksiimme, mutta isompia taimenia emme tavoittaneet. Niihinkin pitäisi olla mahdollisuuksia.

Mutta ovatko kalat yhtä suuria Vaskon latvoilla ja iskevätkö ne yhtä kiukkuisesti vieheisiin, sitä emme vielä tässä vaiheessa tiedä.

Kuokkalankoskilla kalastus tapahtuu tämän näköisissä maisemissa

Kummasta pidempi kala?

Tällä kerralla kysymme arvauskilpailussa, kuinka paljon pitemmän tai lyhemmän kalan Heikki saa Vaskolta kuin minä Lempäälän Kuokkalankoskilta?

Vastaus annetaan tasasentteinä tyyliin ”3 cm pitemmän” (3P) tai ”3 cm lyhemmän” (3L). Tasatulosta arvataan kirjoittamalla ”tasan” tai 0 (nolla).

Minä nimittäin kalastan ensi perjantaina kello 10-14 Kuokkalankoskilla ja Heikki täsmälleen samaan aikaan Vaskojoella. Kalalajilla ei ole väliä, pisimmän otuksen pituus ratkaisee.

Pientä spekulointia. Vaskon latvoillakin todennäköisimpiä vieheenpurijoita lienevät harjus ja hauki.

Jo kilon painoisella perushauella on pituutta niin paljon (55 cm), että sitä pitempää harjusta lienee tuolta erittäin vaikea saada. Kiloisella harrilla mittaa on keskimäärin 50 senttiä.

On siis varsin todennäköistä, että Heikin suurimman kalan pituus mitataan hauesta, sikäli kun jänkäkoira pyydykseen nappaa. Voihan myös olla, että Lappiin sattuvat oikein kehnot olosuhteet ja kalat sulkevat suunsa kokonaan, jolloin tulokseksi kirjoitetaan pyöreä nolla. Ei olisi sekään ennenkuulumatonta.

Ja kun kauas erämaahan vaelletaan, sellainenkin pieni mahdollisuus pitää ottaa huomioon, ettei Heikki pääse syystä tai toisesta perille ollenkaan. Tällöinkin mitattava saalis jää saamatta.

Kuokkalankoskilla sen sijaan nollareissun riski on varsin olematon. Jos ei muuta niin pienen ahvenen sieltä saa mikrojigillä lähes takuuvarmasti.

Toki tavoitteenani tulevat olemaan isommat kalat, joita voivat olla kirjolohien (tavallisin pituus noin 40-50 cm) lisäksi kuhat (30-50 cm), hauet (30-70 cm), säyneet (30-40 cm) ja toutaimet (30-70 cm). Haukea en kuitenkaan varta vasten yritä.

Palkintovieheissä on herkkuja monenlaisille kaloille.

Maistuva tusina

Palkinnoksi parhaalle arvaajalle ropsahtaa postilaatikkoon tusina viehettä, mukana Rapalaa, Stormia, Nilsua, Kuusamoa, Norolania, JK-Uistinta, Forellia, Taigaa, Laxmania ja Topia.

Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, onnetar suorittaa arvonnan niiden kesken.

50 vieheen pääpalkinnosta kilpaileminen on nyt edennyt siihen vaiheeseen, että kolmella kilpailijalla on mahdollisuus panna peli poikki jo tällä kerralla. Pääpalkinnonhan saa omakseen, kun on vastannut kolmesti oikein eri osakilpailuissa.

Vastausaikaa on torstain 6.8. loppusekunneille saakka. Onnea peliin!

Huomio! Lomakkeella kysytään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten!