Muistiinpanot kirjoitellaan nykyään usein sähkökäyttöisillä laiteilla, mutta joissain tilanteissa paperille kirjoittaminen on parempi vaihtoehto.

Esimerkiksi silloin, kun viesti pitää jättää luettavaksi jälkeenpäin tuleville mobiiliverkon ulottumattomissa. Tai kun sähkölaitteet eivät olosuhteiden vuoksi pelitä.

Tai jos tekstin sekaan haluaa luonnostella kuvia ja karttoja. Käyttäkohteita voi keksiä vaikka kuinka paljon.

Kiviaineksesta Suomessa valmistettu vedenkestävä Modestone -vihko on kalsiumkarbonaattia ja polyetyleeniä (80/20) eli kansankielellä kalkin ja ämpärimuovin sekoitusta.

Materiaalinsa ansiosta paperi on erittäin kestävää, eikä se kastu vedestä tai likoa öljystä.

Modestonelle voi kirjoittaa kaatosateella tai veden alla ja jos kynä on kateissa tai sitä ei ole, vihkoon voi raapustaa vaikka avaimella tai millä tahansa metallinpalalla.

Modestone on sertifioitu avainlipputuote ja sen mitat ovat 130 x 76 milliä. Hintaa vihkolla on noin kymmenen euroa.

Fisher Space Pen toimii tarvittaessa vaikka veden alla tai +121-asteisessa saunassa.

Kynä saunaan tai tulipalopakkaseen

Vedenkestävän vihkon seuraksi kelpaa Fisher Space Pen, joka on suljetulla ja paineistetulla mustesäiliöllä toimiva kuulakärkikynä.

Kynä toimii moitteettomasti vielä -35 asteen pakkasessa tai saunassa, joka on lämmitetty 121-asteiseksi. Kynä toimii myös veden alla, sillä voi kirjoittaa rasvan päälle ja sitä voi käyttää ylösalaisin, toisin kuin perinteisellä musteputkella varustettu kuulakärkikynää.

Kynästä kertoo paljon, että se on käytössä muun muassa NASA:n miehitetyillä avaruuslennoilla.

Testasin kynää linturetkillä ja käytin sitä havaintojen merkitsemiseen Modestone-vihkoon ja siinä tehtävässä kynä toimi hyvin.

Tukevaan alumiinirunkoon tehty kynä on sopivan lyhyt taskuun tai kiinnitettynä avainnippuun. Mustepatruunan voi vaihtaa.

Kynällä on rajoittamaton elinikäinen takuu ja sen hinta on 50 euroa.

Lisätiedot: modestone.eu (vihko), spacepen.com (kynä).

Arvio on julkaistu Erän numerossa 5/2020