Kantolaitteiden tuotekehitys on synnyttänyt yleensä toinen toistaan kevyempiä ja sporttisempia reppuja ja rinkkoja.

Alan edelläkävijä ja monien mielestä reppubisneksen suunnannäyttäjä, amerikkalainen Osprey on tunnettu virtaviivaisista ja yksityiskohtaisesti mietityistä repuistaan. Tämän kauden uutuudet vievät Ospreyta ihan uuteen suuntaan.

Etäisesti Savotan reppuja muistuttavat Archeon-sarjan reput ja rinkat ovat raskastekoisia ja aiempaa erähenkisempiä.

Kierrätysmateriaaleista valmistetut kankaat ovat totutusta poiketen karkeita ja raskaita.  Kankaissa ei ole käytetty haitallisia PFC-yhdisteitä sisältäviä kyllästeitä.

Sain koekäyttöön 45-litraisen repun ja kannoin sitä useilla päiviäretkillä ja muutamalla viikonloppuvaelluksella 5-12 kg kuormilla.

Metsäretkillä arvostin erityisesti pehmeäpintaisen kankaan äänettömyyttä.

Avautuu kuin putkikassi

Kantojärjestelmä on tuttu Ospreyn muista vastaavan kokoluokan repuista. Verkkomainen selkäosa on ilmava ja viilekkeet sekä lantiovyö istuvat kuin unelma, kun vain valitsee oikean kokoisen repun S–L -vaihtoehdoista.

Repussa on erinomaiset säädöt, joilla painopisteen saa lähelle kehoa ja pakkaustilasta saa puristettua ilmat pois, mikä tekee repusta kompaktimman paketin kulloisenkin lastaustarpeen mukaan.

Rinkan etuosa avautuu putkikassin tavoin kahdella järeällä vetoketjulla, joissa on isot metalliset vetimet, ei kevyitä muovisia pikkuvetimiä kuten Ospreyllä yleensä.

Reppu painaa kaksi kiloa, mikä on on aika paljon, mutta käytön kannalta sillä ei ole merkitystä.

45-litrainen Osprey Archeon maksaa noin 250 euroa.

Lisätiedot: osprey.com

Arvio ilmestyi ensimmäisen kerran Erän numerossa 5/2020