Raitapaitainen ahven on kaikille tuttu jokapaikan asukki, joka ei ole turhaan saanut kansalliskalan ja Suomen yleisimmän kalan titteleitä. Myös suosituin vapakalastuksen kohde se lienee, kun kaikki pyyntimuodot mukaan lasketaan.

Ainoa vika ahvenessa on sen vaatimaton koko, jos nyt sitäkään voi viaksi laskea. Ahvenet nimittäin sikiävät turhankin tehokkaasti, jolloin krooninen ruokapula saattaa yllättää populaation.

Etenkin ravintoköyhissä metsälammissa ahvenet kasvavat usein kituliaasti. Jo satagrammainen yksilö saattaa olla paikallisesti ennätyskokoinen. Mutta mikäli sopivaa särvintä riittää, mikään ei estä lampikalojakaan venymästä vauhdilla kunnon mittoihin.

Näissä maisemissa saattaa iso ahven iskeä.

Puolentoista kilon kyrmyniskoja

Kaverillani Jukalla on tiedossaan lampi, jossa edes kiloinen körmyniska ei vielä uutiskynnystä ylitä. Mies on onkinut niitä sieltä vuosien varrella kaksinumeroisen määrän.

Kyseisen lammen kalastorakenne on siitä erikoinen, että hauki puuttuu lajistosta kokonaan. Siinäkö yksi selitys ahventen hyvälle kasvulle?

Sen sijaan särki viihtyy tumman veden syövereissä erityisen hyvin ja tarjoaa pedoille pulskistumisen mahdollisuuden. Suurimmat kaverini saamat aapot ovat painaneet yli puolitoista kiloa.

Mutta paraskaan paikka ei pysty suurahventakuuta antamaan, sillä iso kala jos mikä osaa olla syömisissään oikukas. Tavallisin reissu noihin maisemiin antaa enimmäkseen vain pieniä plusmiinus 50-grammaisia ja ehkä yksittäisiä parin-kolmensadan gramman yksilöitä.

Niin kurjasti ei sentään ole koskaan käynyt, etteikö jotain mukaan tarttuisi. Ainakin niitä sinttejä.

Suurimman ahvenen paino?

Arvauskilpailumme suuntautuukin seuraavaksi kyseiselle lammelle kauas itäiseen Suomeen. Tarkoituksenamme on käyttää kolmisen tuntia suurahvenia jahdaten jonain päivänä välillä 24.-26.7.

Kysymys kuuluu, paljonko painaa kaksihenkisen tiimimme suurin ahven?

Oikeaan osumisen helpottamiseksi paino pyöristetään lähimpään 50 grammaan, eli esimerkiksi 327-grammainen olisi tässä tapauksessa 350-grammainen.

Pyyntivälineinä käytämme sekä vieheitä että särjen pyrstöä, joka on osoittautunut tällä lammella erityisen tehokkaaksi isomuksille. Vieheistä taas pienet tiheäuintiset vaaput sekä lipat ovat ahvenille maittaneet.

Palkintopotissa on herkkuja niin ahvenille kuin jalokaloillekin.

Maittavia ottivieheitä

Palkinnoksi parhaalle arvaajalle lähetämme tusinan kovaa ottiviehettä, joukossa muun muassa Rapalaa, Kuusamoa, Abua, Meppsiä, Salmoa, Spinmadia, Usamia, Vissiä ja rusinana pullassa Ruikun Roses -lusikka.

Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan niiden kesken.

Edelleen pelissä on mukana 50 vieheen pääpalkinto, jonka saa omakseen vastaamalla kolme kertaa oikein eri arvauskilpailuissa.

Tällä hetkellä yhden oikean vastauksen antaneita on kolmisenkymmentä, mutta kahteen oikeaan ei kukaan ole vielä yltänyt. Ehkä jo tällä kerralla.

Vastausaikaa on torstain 23.7. loppuun saakka. Onnea arvauksiin!

Huomio! Kysymme lomakkeella yhteystietoja ainoastaan palkintojen postittamista varten!

Ahvenjahti metsälammelle heinäkuu 2020

  • Ahvenen paino pyöristetään lähimpään 50 grammaan, esim. 327-grammainen ahven ilmoitetetaan 350-grammaisena.