Viikko 29
Mitä: Ahventa, kuhaa, haukea
Mistä: Suojaisilta vesiltä
Millä: Vaapuilla, lusikoilla, lipoilla
Muista: Useampaa kuin yhtä vapaa käyttäessäsi tarvitset kalapaikkakohtaisen luvan.
Kalastusvälineisiin saa uppoamaan rahaa vaikka kuinka paljon. Etenkin vetouistelu on harrastus, jossa kustannuksilla ei liene ylärajaa.
Jo pelkkä vene moottoreineen maksaa helposti kymppitonneja, ja kun se varustetaan kaikuluotaimilla, karttaplottereilla, takiloilla, plaanereilla, isolla viehearsenaalilla ja kaksinumeroisella määrällä vapoja, puhutaan paksusta setelitukosta.
Monella ei ole mahdollisuuksia moisiin investointeihin.
Onneksi kuitenkin kalojen tärppihalukkuus ei riipu siitä, kuinka kalliista veneestä ja arvokkaalla vapakalustolla sille purtavaa tarjotaan. Ei, kalat eivät ymmärrä euroista tuon taivaallista.
Siksi upeita kalastuselämyksiä voi saavuttaa vaikka vain halvalla soutuveneellä. Ellet sellaista vielä omista, käyttökelpoisen saattaa löytää muutamalla satasella, jopa kympeillä.
Maamme rannat ovat täynnä veneitä, jotka eivät liikahda paikoiltaan juuri koskaan ja joista omistaja on varmasti halukas luopumaan pikkurahalla. Sellaisia kannattaa etsiä vaikka netin keskustelu- ja myyntipalstoilta.

Soutu-uistelu on leppoisaa puuhaa ja soveltuu sellaisillekin perheenjäsenille, jotka eivät kalastuksesta niin välitä.
Luvat kuntoon
Soutu-uistelu on leppoisaa puuhaa. Leppoisuus kuitenkin edellyttää tuulelta malttia tai ainakin sellaisia vesiä, joihin tuuli ei sovi.
Sääennusteita kannattaa tarkkailla, ennen kuin uistelureissusta mitään päätetään. Usein tuuli heikkenee iltaa kohti ja myös kalat ovat silloin aktiivisia, joten iltasoutu auringonlaskun aikoihin voi olla oikein palkitsevaa.
Toinen huomattava asia on lupapolitiikka.
Yhdellä vavalla uisteluun riittää 18-64-vuotiailta valtion kalastuksenhoitomaksun suorittaminen. Tämän ikämäärän ulkopuolelle jäävät eivät sitäkään lupaa tarvitse.
Jos taas ajattelee uistelevansa yhtä useammalla vavalla, kuten soutu-uistelussakin helposti mieli tekee, joutuu hankkimaan kalapaikkakohtaisen luvan.
Edullisempi vaihtoehto on ottaa veneeseen kyytiin vaikkapa lapsiaan, jolloin heillä kaikilla saa olla pyynnissä yksi vapa. Ja pelastusliivit päällä tietenkin.
Uistelua yhdellä vavalla
Itse soutelen yleensä yhtä vapaa käyttäen, jolloin kalapaikkakohtaisia lupia ei tarvita. Jos siiman päähän eksyy ottipeli, tälläkin tavalla saalista saa riittävästi. Yleensä kuhaa, ahventa ja haukea, joskus myös taimenta sekä erilaisia särkikaloja.
Kun vedossa on vain yksi viehe, on syytä valita sellainen, joka kulkee siellä missä kalojen olettaa kulloinkin olevan. Aihe on liian laaja tässä käsiteltäväksi, mutta ilmaisia vinkkejä saa vaikkapa vain seuraamalla, missä muut uistelevat.
Kun kalat ovat syvällä esimerkiksi kylmien säiden aikaan, kannattaa vetoviehettä painottaa tai valita sellainen, joka luonnostaan kulkee syvällä. Tällaisia ovat esimerkiksi pitkällä nokkalapulla varustetut syvännevaaput.
Matalakulkuisenkin vieheen saa syvälle kiinnittämällä siimaan sopivan suuruisen painon tai syvääjälevyn. Myös pelkkä siiman ohentaminen auttaa yllättävän paljon, joskin samalla vetolujuudessa joudutaan riskeeraamaan.
Monien käyttämä taktiikka on kiinnittää vetovieheen etupuolelle, vaikkapa parin metrin päähän sivutapsi, johon solmitaan painouistin tai erityisen syvälle sukeltava vaappu.
Tämä niin sanottu veturivaappu voi toimia yhtä lailla ottivieheenä mutta ennen kaikkea renkinä, joka vetää varsinaisen pyyntipelin syvyyksiin. Tällöin tosin kalastus ei enää ole yhdellä vieheellä tapahtuvaa, joten tiukan tulkinnan mukaan pyyntiin tarvitaan kalapaikkakohtainen lupa.
Ottipaikan löydyttyä heittämään
Jos ja kun kala sitten vieheeseen nappaa, kannattaa tiputtaa ankkuri ja jäädä paikalle toviksi heittämään.
Ahven ja kuha ovat parvikaloja, joten samoilta ankkurinsijoilta niitä saattaa saada useampia. Tätä varten pidä valmiina heittovapaa, jonka siimassa on vaikkapa jigi, lusikka tai nopeasti uppoava räminävaappu.
Hyödyllisiä venetarvikkeita ovat myös haavi, tappokapula eli pappi, pihdit, puukko ja kala-astia. Eikä pieni kalaonnikaan ole koskaan pahitteeksi.
► Viikko 18: Koskilta saa nyt ahvenia
► Viikko 19: Metsälammilta tulee haukea
► Viikko 20: Toutaimet ovat liikkeellä
► Viikko 21: Ongella särvintä ruokapöytään
► Viikko 22: Iltakalaan pintavieheillä
► Viikko 23: Avovesikaudella puree jigi
► Viikko 24: Harjusta tavoittelemaan
► Viikko 25: Kuhakarnevaali alkaa
► Viikko 26: Koko perheen kalaretki
► Viikko 27: Virroista ahventa ja kuhaa
► Viikko 28: Rohkeasti ruohojen sekaan