Metsälammet ovat paikkoja, jossa jokaisen luonnonrauhaa ja ”suhteellisen varmaa saalista” havittelevan kannattaisi joskus poiketa. Ainakaan kotikaupunkini Tampereen lähilammilla emme ole koskaan törmänneet muihin kalastajiin.

Olematon kalastuspaine toisaalta parantaa pyynnin tuotto-odotuksia. Hauki ja ahven ovat tähän vuodenaikaan normaaleja vieheenpurijoita lähes joka kohteessa.

Vesikasvillisuus vaikeuttaa kalastusta monilla metsälammilla, joten ruohovieheet kuuluvat pakin pakollisiin.

Metsälampi kutsuu

Ensi viikonloppuna, jonain päivänä välillä 10.-12.7., lähdemme arvuuttelemaan saalista metsälammelle.

Tarkka osoite on toistaiseksi auki, mutta pyrimme valitsemaan jonkin mahdollisimman haukipitoisen vesistön. Hauki on nimittäin kohdekalana ja sitä tulemme pyytämään kahdella eri vieheellä.

Toisena ottipelinä palvelee kaikkien hauenkalastajien tuntema Rapala Minnow Spoon Weedless eli ruohosuojattu Minnari, jota myös Suomen myydyimmäksi uistimeksi on väitetty.

Minnow Spoon on kevennetyn runkonsa ja yksihaaraisen ruohosuojakoukkunsa ansiosta ketterä puikkelehtimaan rehujen seassa. Kun uintikin on sangen houkutteleva, luupäitä ei tarvitse suuremmin maanitella tähän vieheeseen iskemään.

Haastajaksi vanhalle mestarille asettuu tämän kauden uutuus Norolan Pike Spoon ruohosuojakoukulla varustettuna.

Pike Spoon normaalikoukkuisena versiona sai ensi-iltansa vuonna 2019 ja suoriutui koekalastuksistamme niin hyvin, että tuli valituksi Erän vuoden parhaaksi haukivieheeksi.

Kysymyksessä on erikoisella tekniikalla toteutettu lusikkauistin, jonka metallikehysten sisälle on valettu läpikuultava epoksi-ikkuna.

Kevennyksen ansiosta vieheen uintiliike on poikkeuksellisen ilmeikäs jo hitaalla kelaamisella, varmasti vahva ärsyke kylläisemmällekin tikarihampaalle.

Pike Spoonin ruohosuojaus on toteutettu samalla tyylillä kuin Minnow Spoonilla, eli vankan, kiinteäksi niitatun yksihaarakoukun yläpuolella sojottaa teräsviiksi estämässä kasveja nappaamasta kiinni.

Kuinka hyvin tämä suojelee myös haukia tarttumasta, jää nähtäväksi. Sama ongelmahan vaivaa jossain määrin kaikkia ruohovieheitä.

Rapala Minnow Spoon Weedless on pätevä viehe, kun haukia pitää hakea kasvillisuuden seasta.

Minnari vai Pike Spoon?

Kaksintaisteluun valitsemme suunnilleen saman kokoiset vieheet: Minnarin mitta 7,5 cm ja Pike Spoonin 8 cm.

Väreissä ei ole mahdollista päästä yksi yhteen –tilanteeseen, mutta mahdollisuuksien mukaan yritämme niitäkin säätää yhdenvertaisiksi.

Kalastuksen toteutamme kalakaverini Heikin kanssa siten, että pyrimme antamaan molemmille vieheille täsmälleen yhtä paljon peliaikaa.

Kummallakin heitämme peräkkäin kymmenen heittoa, jonka jälkeen vaihdetaan.

Kalastus tapahtuu rannalta ja paikat vaihtuvat aina muutaman heiton jälkeen, joten kummallekin vieheelle osuu tuoreita ottipaikkoja. Kaikkiaan käytämme kalastukseen kolmisen tuntia.

Arvauskilpailun kysymys kuuluu, kuinka monta haukea enemmän tai vähemmän Minnow Spoon pyytää verrattuna Pike Spooniin? Vain ylös asti tulleet hauet lasketaan.

Jos arvelet, että Minnow Spoon voittaa kamppailun kahdella hauella, vastaa ”kaksi enemmän” (tai 2E). Jos taas luulet Pike Spoonin vievän kaksinkamppailun nimiinsä kahden hauen erolla, vastaa ”kaksi vähemmän” (tai 2V).

Tasatulosta veikatessasi vastaa nolla eli 0.

Palkintovieheissä on suuhunpantavaa niin hauille kuin monille muillekin kaloille.

Kymmenen kovaa ottipeliä

Palkinnoksi oikein tai lähimmäs oikein vastannut saa kymmenen herkullista viehettä sisältäen muun muassa Rapalaa, Kuusamoa, Stormia, Meppsiä, Blue Foxia, Savage Gearia, Forellia ja Salmoa.

Vastausaikaa on torstain 9.7. viimeiselle minuutille saakka. Tiukkoja arvauksia!

Huomio! Kysymme lomakkeella yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten!

Minnow Spoon vai Pike Spoon?

  • Jos arvaat, että Minnow Spoon voitta kahdella hauella vastaa "kaksi enemmän tai 2E". Jos vähemmän, vastaa "kaksi vähemmän tai 2V". Tasatulos ilmoitetaan numerolla nolla tai vastaamalla "yhtä paljon" "tasatulos" jne.