Laittomien tulipaikkojen ja huolimattoman tulen käsittelyn ongelmat nousivat esiin kansallispuistoissa erityisen kuivan hellejakson jälkeen.

Metsää paloi Nuuksion kansallispuistossa viimeksi maanantaina 29. kesäkuuta. Maastopalo syttyi Ruuhijärven pohjoispuolella ja tuhosi hehtaarin verran metsää. Tätä  ennen Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos sammutteli alueella isompaa maastopaloa juhannusta edeltävällä viikolla Iso-Majaslammen tienoilla, jossa paloi 1,5 hehtaaria.

Metsähallitus haastaa retkeilijät hyvähenkisiin talkoisiin heinäkuun ajaksi. Talkoiden tarkoituksena on etsiä ja ilmoitella laittomat nuotiopaikat verkossa toimivaan sosiaaliseen karttapalveluun, Retkikompassiin.

Haasteessa Retkikompassiin merkitään kävijän löytämän laittoman tulipaikan sijainti.

Laiton tulipaikka on esimerkiksi vääriin paikkoihin kasattu nuotiorinki tai maahan palanut mustunut kohta, jossa on tulenteon jäänteitä. Aiemman laittoman nuotion jäljet madaltavat seuraavan retkeilijän kynnystä tehdä uudet tulet samalle paikalle.

Laittomia tulipaikkoja ei ole merkitty karttoihin ja jos läheltä ei löydy puuvajaa tai kuivakäymälää, alkaa se olla jo varma merkki, että nuotion rakentajat eivät ole olleet ihan kartalla, mitä kansallispuistossa saa tehdä ja mitä ei.

– Laittoman tulipaikan tunnistaa yksinkertaisimmin siitä, että sitä ei ole merkitty kartalle. Metsähallituksen rakentamilla tulipaikoilla on aina myös muita rakennelmia, kuten puuvaja ja kuivakäymälä. Lailliset tulipaikat voit tarkistaa esimerkiksi Retkikompassista, Retkikartasta ja Luontoon.fi -sivustolta, sanoo erikoissuunnittelija Joel Heino Metsähallituksesta.

Kun laiton nuotiopaikka on merkitty Retkikompassiin, Metsähallitus saa siitä palvelun kautta tiedon ja pääsee siivoamaan ja raivaamaan merkityt paikat.

Retkeilijä voi itsekin siivota alueen, jos tulipaikka näyttää siltä, että alue siistiytyy helposti. Nuotiopaikan ympäriltä voi esimerkiksi siirtää pois siihen kannetut kivenmurikat. Metsähallitus toivoo, että paikka joka tapauksessa merkitään Retkikompassiin ja merkintöihin voi laittaa, jos paikan on jo siivonnut.

– Suursiivouksen jälkeen toivomme, että retkeilyn pelisäännöt muistettaisiin paremmin ja lakia noudatetaan tarkemmin. Metsähallitus erätarkastajineen tulee jatkossakin kiertämään ja valvomaan lain noudattamista maastossa.

Joel Heinon mukaan Metsähallituksella on normaalin maastovalvonnan lisäksi ollut tehostettuja Retkiratsia-valvontakampanjoita.

– Resurssimme eivät kuitenkaan nykyisellä riitä jatkuvaan, kattavaan valvontaan. Siksi toivomme tässä apua vastuullisilta retkeilijöiltä.

Vartioimatta ja kunnolla sammuttamatta jätetty nuotio kuuluu metsä- ja maastopalojen yleisimpiin syihin. Joskus lakia rikotaan tulenteon lisäksi myös katkomalla ja kaatamalla puita luonnonsuojelualueella. Hienot maisemat ja kalliomuodostumat pilaantuvat polton jäljiltä.

Talkoisiin voi osallistua seuraavalla tavalla: 

  1. Ennakoi oma retki: Suunnittele reitti ja hyvät, ilman tulta valmistuvat eväät.
  2. Surffaa osoitteeseen www.retkikompassi.fi ja kirjaudu sisään. Kartalta näet jo sinne ilmoitetut tulipaikat.
  3. Nauti luonnosta ja ilmoittele havaintojasi kartalle. Laita karttamerkinnän sijainti huolellisesti oikealle paikalle. Julkaise mielellään myös kuva tulipaikasta.
  4. Retkikompassissa on kampanjan laittomia tulipaikkoja varten oma merkintäkategoriansa.