Eri kokoisiksi saariksi ja luodoiksi pirstaloitunut Ahvenanmaan saaristo kätkee monia mahdollisuuksia oli sitten kyse rennosta kesäisestä sunnuntaikalastelusta tai vaativasta lajikalastuksesta.

Kuva: Mikey Sarelin

Keskikesän hauet ja ahvenet löytyvät joka saariston kolkasta

Kun kesäkuu on taittunut heinäkuuksi, viimeisetkin kevätkutuiset kalat ovat asettautuneet syönnöspaikoille. Tämä tarkoittaa sitä, että petokaloista hauki ja ahven levittäytyvät koko saaristovyöhykkeelle. Kevätkalastuksesta tutut matalat kaislikkolahdet ovat edelleen kalastamisen arvoisia paikkoja, mutta niiden lisäksi karikot ja ison veden äärellä olevien saarien rannat ovat vähintään yhtä hyviä paikkoja.

Kesäkuukausina hauki ottaa pieniin vieheisiin, ja mikä hauskinta, esimerkiksi pientä lippaa heitettäessä siiman päähän voi osua muitakin kalalajeja. Kesäkuukausina rannoilla liikkuu sekakalaparvia, sillä ahvenet ja hauet uivat samoilla alueilla syömässä pikkukaloja. Joskus paikalle tulee isoja säynäviä, jotka ovat nekin väkivahvoja taistelijoita siiman päässä. Säyne ei ole hassumpi kala ruokapöydässä — kannattaa kokeilla savustamista tai graavaamista.

Kuva: Mika Viitanen

“Viime aikoina on tullut paljon kaiken kokoisia haukia, mikä kertoo siitä, että haukikannat näyttäisivät vahvistuvan entisestään. Ahvenanmaalla on meneillään useita kalastonhoitohankkeita, joissa parannetaan haukien lisääntymismahdollisuuksia. Tehty työ alkaa hiljalleen näkyä.”, kertoo kalastusopas Thomas Strandvik, joka opastaa Maarianhaminan lähivesillä.

Maarianhaminan keskustan tuntumaan on rakennettu “haukitehtaaksi”-nimetty alue, jossa on kanavien avulla yhdistetty kosteikkoja kalojen lisääntymisen edistämiseksi. Paikka on vierailemisen arvoinen kalastuksesta ja luonnosta kiinnostuneille.

Thomaksen Top 3 kesähaukiuistimet

  1. Utö-lusikka. Sinihopea-väri
  2. Abu Atom. Ahven-väri
  3. Westin Swim jerkki. Hauki-väri.

Ison ahvenen kalastusta kesällä

Turun seudulta kotoisin oleva Mikey Sarelin on erikoistunut ison ahvenen kalastamiseen ja hän vierailee Ahvenanmaalla ahkerasti jättiahvenia pyytämässä.

“Ihan uudella kalastuspaikalla otan kartan käteen ja tutkin ensimmäisenä alueen syvyyskäyriä. Kiinnostavimmat ahvenpaikat löytyvät sellaisista paikoista, joissa on vaihtelevia pohjanmuotoja. Kesällä hakeudun 3-6 metrin penkkojen reunoille tai matalikoille.”, Mikey kertoo omista paikkavalinnoistaan.

“Jigejä heitän seitsemän jalkaisella vavalla, jossa on 1500-2500 luokan haspelikela. Käytän 0,15 mm vahvuista kuitusiimaa. Se on melko paksu ahvenelle, mutta haluan, että jigi uidessaan leijuu tarpeeksi kauan. Paksulla siimalla saan sen efektin aikaan.”, Mikey kertoo heittovälineistään.

Mikey suosii kokotoimisia vapoja, koska ne pitävät kalat kiinni jäykkiä kärkitoimisia vapoja paremmin. Kokotoiminen vapa tarkoittaa sitä, että vapa taipuu lähes kahvastaan asti ja myötäilee kalan liikkeitä.

“Pieniä vaappuja varten pidän mukana hyrräsettiä. Kevyet vieheet lentävät kokotoimisella vavalla ilman siimasotkuja.”, Mikey toteaa.

Kuva: Mikey Sarelin

Kesäkuukausina ja erityisesti alkukesästä isoja ahvenia löytyy paikoista, joita ei yleisesti mielletä ahvenpaikoiksi.

“Ison ahvenen löytää usein haukien kutupaikoilta näyttäviltä alueilta, joissa veden syvyys on puolesta metristä metriin. Sellaisissa paikoissa ahvenia voi joskus nähdä ajamassa takaa salakoita vedet pärskyen. Tällaiset spotit tarjoavat mielenkiintoista kalastusta, vaikka vesikasvit hankaloittavat vieheen uittamista.”, Mikey vinkkaa jättiahvenen kalastuksesta.

Mataliin vesikasvillisuuden verhoamiin paikkoihin kannattaa varautua oikeilla vieheillä: spinner baitit ja pienet vaaput ovat sopivia vieheitä matalien alueiden kalastamiseen.

Ahvenen crank bait- eli vaappukalastus on nouseva trendi Pohjoismaissa. Ahvenanmaalta löytyy lukemattomia tähän kalastusmuotoon soveltuvia lahdenpoukamia. Kesäinen ahvenenkalastus vaapuilla muistuttaa Amerikassa suosittua bassin kalastusta.

“Hakeudun matalalle alueelle ja heitän vaapun oletettuun hotspottiin. Uitan vaappua hyrräkelalla nopealla tempolla. Teen lyhyitä pysäytyksiä ja kelaan viehettä katkonaisella tyylillä. Lämpimän veden aikaan ahven vaatii erityisen aktiivista uittamista.”, Mikey ohjeistaa ison ahvenen kalastuksessa.

Mikeyn Top 3 kesäahvenuistinta

  1. Teez kalajigi 9 cm
  2. BuzzBait 5 cm
  3. MonsterWibe 23 g

Elokuussa ahvenet parveutuvat

Elokuun puolivälin tienoilla alkaa ahvenenkalastuksen huippusesonki. Ympäri saaristoa levittäytyneet ahvenet alkavat hiljalleen parveutua. Ne alkavat kiinnostua virtaavista syvistä salmista ja se tarkoittaa hienoja hetkiä jigikalastuksesta kiinnostuneille. Kalat tankkaavat hyvällä ruokahalulla talvea varten ja syönti voi olla ajoittain niin kova, että kaloja saattaa tulla kyllästymiseen asti — jos näin voi ylipäätään kalastuksesta sanoa.

Ahvenparvet pysyvät salmissa koko syksyn ajan. Ne kuitenkin levittäytyvät syksyn aikana syviin vesiin penkkojen reunoille, lähemmäksi talvehtimispaikkoja.

Kuva: Mikey Sarelin

Lokakuussa alkaa taimensesonki

Kun vedet ovat viilenneet tarpeeksi, alkaa meritaimensesonki. Yleensä tämä tapahtuu lokakuun aikana. Vaiheittain kalat alkavat levittäytyä ulkosaarien reunoilta lähelle Ahvenanmaan pääsaaren rantoja. Heti sesongin alkuvaiheessa kalastaja tarvitsee veneen, jotta saaret ja luodot olisivat saavutettavissa.

Meritaimenen rannalta kalastuksen huippusesonki alkaa marraskuussa. Ahvenanmaa tarjoaa kymmeniä kilometrejä vapaata rantaviivaa rannalta kalastukseen. Kaikkein kirkkaimmat vedet löytyvät Eckerön alueelta, joissa ilmeikästä kalastuspaikkaa on koluttavaksi moneksi päiväksi.

“Taimenenkalastuksen parhaimmat hetket alkavat, kun veden lämpötila laskee alle 14 asteen. Olen onnistunut saamaan taimenen merestä jokaisena kuukautena, mutta parhaiten kalaa saa lokakuun ja toukokuun välisenä aikana.”, ahvenanmaalainen Henri Helminen kertoo.

Kuva: Mika Viitanen

“Veden lämpötila on oleellisin. Kesäkuukausina etsitään mahdollisimman kylmää vettä ja talvikuukausina puolestaan mahdollisimman lämpimiä alueita. Talvella jopa puolen asteen lämpötilavaihtelut ovat merkityksellisiä.”, kalastusopastoimintaa sivutoimisena harjoittava Henri kertoo.

Hän on onnistunut saamaan taimenen jokaisena kuukautena. Viime vuonna hänen yksi isoimmista taimenista tuli heinäkuussa. 4,8 kg taimen otti keskellä yötä ja veden lämpötila oli silloin alueella alle maagisen 14 asteen.

Ahvenanmaan kalastonhoito on panostanut taimeneen viime vuosina. Kaloja istutetaan paljon ja luontaista lisääntymistä on edistetty kutupuroja kunnostamalla. Ahvenanmaalla taimenen alamitta on 50 cm ja kaloilta ei leikata rasvaeviä pois. Luonnonkalan voi kuitenkin tunnistaa hyvällä todennäköisyydellä solakasta ja harvapilkkuisesta ulkonäöstä.

Kuva: Mika Viitanen

Tänä vuonna Henri on saanut Ahvenanmaalta yli 80 meritaimenta, joista suurin 4,7 kg. Takana on talvi, jolloin meri ei jäätynyt ollenkaan ja siksi meri tarjosi hyvää taimenen kalastusta jokaisena talvikuukautena.

“Suosittelen kokeilemaan Ahvenanmaalla talvikalastusta. Leutoina viikkoina kalastus on erityisen tuottoisaa. Sopivia rantakohteita sijaitsee Eckerön lisäksi Hammaruddan ja Kungsön alueella. Vaikka osuisi kohdalle tuulisia päiviä, kalastamaan pääsee aina.”, Henri tähdentää.

Henrin Top 3 meritaimenuistinta

  1. Vekkuli 130 mm
  2. Vekkuli Vaaputin
  3. Savage Gear Sandeel

Kuva: Mika Viitanen

Teksti: Mika Viitanen