Metsähallitus muistuttaa, että metsäpalovaroituksen aikana avotulenteko on kielletty. Se tarkoittaa, että avotulenteko on kielletty myös retkeilykohteissa.

Metsäpalovaroituksen aikana tulta ei saa tehdä kansallispuistojen ja muiden retkeilykohteiden valmiille tulentekopaikoille. Laittomista, itse viritetyistä nuotioista puhumattakaan.

Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu tulipaikoilla vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä autiotupien ja kämppien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen.

Paikkakuntakohtaisesti tulenteko niissäkin saatetaan kieltää.

Metsäpalovaroituksen aikana myöskään risukeittimien käyttö ei ole sallittua niistä aiheutuvan kipinöintivaaran vuoksi. Kiellettyjä ovat myös kertakäyttögrillit.

Metsähallitus muistuttaa ottamaan metsäpalovaroituksen aikana mukaan eväät, joita ei tarvitse lämmittää tulella. Vaihtoehtoisesti metsässä voi käyttää retkikeitintä. Retkikeitintäkin tulee käyttää vain turvallisissa olosuhteissa palamattomalla alustalla.

Nuotion sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta, joten kaikkien kannattaa toimia vastuullisesti.

– Tällä tavalla säästämme luontoa ja pelastuslaitoksen resursseja. Metsähallitukselle kuuluu valtion maiden maastopalojen jälkivartiointi. Se on pois esimerkiksi retkeilijöiden hyväksi tehtävästä työstä.

Ruohikko- tai metsäpalovaroitukset löytyvät Ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta. Ne kannattaa aina tarkistaa ennen maastoon lähtemistä.