Keskimääräisesti ottaen kesä on nyt kauneimmillaan ja kuhan kalastus parhaimmillaan.

Omaa alkukesän kuhastustani voinee luonnehtia varsin tasapaksuksi. Kuhia on tullut ja jäänyt tulematta, mutta suuremmat onnistumiset antavat vielä odottaa itseään.

Koska kuhanpyyntini tapahtuu pääasiassa virtavesillä rannalta heittäen tai järvillä soutuveneestä ilman elektronisia apulaitteita, voinen sanoa antavani kuhille aika tavalla tasoitusta. Mutta se ei haittaa. Pääasia että kalamies nauttii tekemisestään.

”Juppiveneily” on kaukana kun lähden kuhan hakuun Vesijärvelle.

Vesijärvelle kuhastamaan

Toukokuun lopulle sijoittuneessa arvauskilpailussa tavoittelin kuhaa mökkivesilläni Kangasalan Vesijärvellä. Tuolloin täyden työpäivän mittainen jigittely tuotti vaivaisen yhden 31-senttisen kuhatapin, vaikka järvi sinänsä on kelpo kuhapaikan maineessa.

Nyt neljä viikkoa myöhemmin tarkoitukseni on uusia sama projekti sillä erolla, että käyttämäni vieheet tulevat olemaan muita kuin jigejä, vieläpä tämän kauden uutuuksia.

Vaikka jigi on heittokalastajalle kuhapyydys numero yksi, myös muilla vieheillä kiilusilmiä pystyy narraamaan. Ja toisinaan jopa jigejä paremmilla tehoilla.

Jotta tämä olisi mahdollista, viehe pitää ensin saada sinne missä kuhat kulloinkin ovat.

Koska ne piileksivät useimmiten pohjalla ja vieläpä kohtalaisissa syvyyksissä, suuri joukko esimerkiksi kelluvia vaappuja rajautuu potentiaalisten pyyntivälineiden ulkopuolelle. Paitsi jos niitä heitetään painon avulla, mitä en kuitenkaan tule tekemään.

Räminävaapuilla ja lusikoilla

Muun muassa nopeasti uppoavat räminävaaput sekä kaikki metallivieheet vaipuvat vaivatta syvyyksiin ja ovat siis mahdollisia kuhan houkutuksia.

Itse olen saavuttanut parhaita tuloksia pienehköillä räminävaapuilla. Sellaisen kun antaa painua pohjalle ja uittaa jigin tavoin lyhyin kelausspurtein sekä pysäytyksin, voi varautua kipakkoihin tärppeihin. Tämän kauden uutuuksissa mainittua viehegenreä edustivat Gunki Kaiju, Illex Trigon, Rapala Rippin´ Rap ja Wiggler Twerky.

Lusikoista olen perinteisesti pitänyt parhaana viiden sentin Räsästä, joka sai tälle suvelle kaksi uutta väriä. Myös ne pääsevät Vesijärven kuhia härnäämään. Uittotyyli on tässäkin tapauksessa sama kuin jigeillä.

Jotta vaappuja ja lusikoita olisi mielekästä käyttää pohjien ronaamisessa, olisi pohjan syytä olla kohtuullisen vapaa pahoista vieheansoista. Vesijärvellä ei suurempaa ongelmaa tässä suhteessa ole, joten päivästä saattaa selvitä ilman viehetappioita.

Suurimman kuhan pituus?

Arvauskilpailumme kysymys kuuluu siis: Kuinka pitkä on pisin Vesijärvestä saamani kuha, kun kalareissu sinne toteutuu jonain päivänä välillä 26.-28.6.? Jos kuhaa ei tule, myös muut kalalajit kelpaavat mittanauhalle.

Kuhien normaali koko noilla vesillä ulottuu rankasti alamittaisesta jonnekin puolen metrin tietämiin, mutta toki suurempikin vonkale on realistinen.

Jos taas viikonlopuksi sattuu kovin tuulinen sää, joka rajaa kuhapaikat soutukalastajan ulottumattomiin, saattaa mittaukseen päätyä ahven tai hauki. Nollaakin saa veikata, mutten suosittele.

Palkintovieheissä on aseita paitsi kuhan myös monien muiden lajien jallittamiseen.

11 viehettä

Palkinnoksi luovutamme parhaalle arvaajalle sekalaisen sortimentin vieheitä sisältäen mm. Rapalaa, Kuusamoa, Blue Foxia, Abua ja JoSaa. Jos oikeita vastauksia tai lähimmäs oikeita on useampia, palkinto arvotaan.

Vastausaikaa on torstain 25.6. loppuun saakka. Onnea peliin!

Huomio! Kysymme lomakkeella yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten!

Kuhaa Vesijärveltä uusilla vieheillä (kesäkuu 2020)

  • HUOMIO! Jos kuhaa ei tule, mittanauhalle kelpaavat muutkin kalalajit