Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailussa pistettiin vastakkain kaksi jigiä. Mittaa toisistaan ottivat vanha luottopeli Mikado Fishunter ja uusi haastaja, Microbite Arthropod. Eli pikkukala vastaan hyönteisen toukka.

Kaksintaistelun areenana toimi Lempäälään Herraskoski, jonne Jari ja Heikki saapastelivat varhain perjantaiaamuna. Kesäinen sää eli pilvetön taivas ja taivaalla möllöttävä aurinko säestivät herrojen askellusta.

Taistelupareiksi valittiin mahdollisimman samanväriset jigit. Yhteistä oli väri eli ruskea. Jigeillä heitettiin kymmenen heittoa, jonka jälkeen välineet vaihdettiin. Pyrkimyksenä oli saada olosuhteet mahdollisimman tasapuolisiksi.

Ensimmäinen erä ei luvannut Jarille kovin ihmeellistä päivää, sillä vain Arthropod saalisti yhden pienen ahvenen. Tärppejä sen sijaan tuli runsaasti,

Toisella 10+10 -kierroksella Fishunteriin tarttui mörökölli, joka ei suostunut näyttäytymään ollenkaan. Kala risteili viehe suupielessä viitisen minuutta ja sen jälkeen koukku irtosi.

– Epäilimme otteista päätellen isoksi kuhaksi. Fishunterille kuitenkin yksi ahven ylös, kun Arthropod jäi nollille. Tilanne siis ensimmäisen 40 heiton jälkeen 1-1.

Vaisun alun jälkeen kalojen määrä alkoi lisääntyä. Huippu osui kohdalle klo 8.05, jolloin Arthropodiin iski suurtoutain.

– Mikrojigivavalla ja 0,08 mm siimalla sai tehdä töitä kymmenkunta minuuttia, ennen kuin pulska 5,7-kiloinen ja 80-senttinen komistus suostui haavittavaksi.

Samoihin aikoihin jigeihin tälläsi myös muutama puolikiloinen säyne, joista yksi kirjattiin Fishunterille ja kaksi Arthropodille. Jälkimmäisestä karkasi myös yksi mitallinen kuha.

Ahventen jallittamisessa Fishunter oli pysäyttämätön. Se valikoi myös selvästi suurempia yksilöitä kuin Arthropod. Ilmiölle on biologinen selitys.

– Pienenä ahvenet syövät pääasiassa selkärangattomia ötököitä ja suurempana pikkukaloja, joten hyönteistoukkaa matkiva Arthropod oli selvästi keskenkasvuisten mieleen.

Päivän lopussa Fishunterin tilille kirjautui vajaan kilon painoinen toutain, joka oli päivän toiseksi suurin kala. Isompia kaloja vieheissä oli kyllä kiinni, mutta esimerkiksi Heikki onnistui katottamaan siimansa kahteen kertaan tuntemattomaksi jääneelle isomukselle.

Viiden tunnin jälkeen sessio päättyi ja tehtiin yhteenveto. Fishunterilla tuli päivä aikana (kun molempien kalastajien saalismäärä lasketaan yhteen) täsmälleen 28 kalaa ja Arthropodila 22 kalaa. Kysymykseen, kuinka monta kalaa enemmän tai vähemmän tulee Fishunterilla, saatiin vastaus: Fishunterilla kaloja tuli kuusi enemmän.

Päivän ylivoimaisesti paras saalis oli kuitenkin Arthropodilla pyydystetty toutain.

Mutta arvasiko kukaan, että Fishunterilla kaloja tulee enemmän ja että oikea vastaus on kuusi kappaletta. Kyllä vain. Vastausten joukossa oli peräti kuusi oikeaa arvausta ja arvonnassa parhaiten onnistui Perttu Koivisto Vilppulasta. Palkinto lähtee kohti Vilppulaa heti maanantaina.

Onnea voittajalle ja kaikilla osallistuneilla iso kiitos!