Lahnan ravinto on pohjalla, jopa pohjamudassa, joten perhotkin tarjotaan sinne ja pohjaravintoa matkien.

Erilaiset etupäässä seisovan veden hyönteistoukat, madot ja nilviäiset tulevat harkintaan perhojäljitelmiä suunniteltaessa.

Korentojen nymfit, vesiperhosen risukoppatoukat, sääsken toukat, vesisiira, madot ja juotikkaat kelpaavat varmasti lahnalle siinä missä muillekin kaloille.

Koskirasiassa on varmasti paljon lahnaperhoiksi kelpaavia perhoja, etupäässä ne, jotka voivat matkia edellä mainittua pohjaravintoa. Myös koskilajien jäljitelmiä kannattaa kokeilla, sillä lahna tuskin karsinoi ahdasmielisesti ruokaansa.

Painotetut toukkaperhot ja kuulapäiset leechit ovat kuitenkin lahnankalastajan perusperhoja.

Lue lisää: Muut mökkikalaperhot

Ahvenille: Cybert Minnow Perch
Hauille: Seaducer
Särjille:  Suuhun sopivia
Säyneille: Mustanpuhuvia perhoja

Säynävien kanssa kimpassa

Lahnat liikkuvat toisinaan säynävien kanssa kimpassa kasvustojen seassa ja noukkivat perässä sen mitä säyneitä putoaa tai jää huomaamatta.

Säynävät maiskuttavat ja noukkivat usein vesikasvuston päältä ja alta syötävää. Hitaampi lahna etenee varovaisemmin ja seuraa mitä ylempänä tapahtuu. Säynävien jäljiltä lahna noukkii putoavat särpimet pois.

Matalikon lahna voi seurata säyneitä ja napsia ”jämäpaloja”. Lumpeikon seasta kalastettaessa suosittelen vain yhtä perhoa ja paksua peruketta.

Lahnastreamerit kehittelemättä

Lahna ei ole petokala, vaikka vuosien saatossa muutamia sattumalahnoja olen salakkajäljitelmällä koskesta saanutkin. Sitä en osaa sanoa, miksi ei muilla streamereillä ole tullut lahnoja, vain salakalla. Ehkä jokin lahnayksilö on oppinut alkukaudesta salakan kutuaikaan hyödyntämään petokalojen tapaan myös kalaravintoa?

Hitaasti pohjalla uitettu pieni kalajäljitelmä voi saada lahnan ottamaan yhtä lailla kuin jokin toukkaperho. Muuan tuttuni kertoi saaneensa lahnan edellä mainitulla tavoin uitetulla pienehköllä Muddler Minnowilla. Se saattoi toisaalta kokonsa ja muotonsa puolesta muistuttaa enemmänkin aitosudenkorennon toukkaa kuin pikkukalaa.

Selvää kalajäljitelmää en ole tarkoituksella kokeillut, mutta mitä muuta pieni valkoinen jigileech esittää enemmän kuin pikkukalaa?

Pinturilahna utopiaa?

Pintaperhoja lahnalle harvemmin tarjotaan, vaikka lahnan saaminen pintaperholla ei ole mitenkään mahdotonta.

Tuttuni sai pari kesää sitten noin kiloisen lahnan säyneitä kesäyönä joella kalastaessaan. Lahna haki pinnasta kauniisti imaisten Klinkhåmer Specialia muistuttavan surviaissääski-kalvoroikkujan, kokoa 16.

Pikkupoikana kotijärvellä oli iso laituri, jonka rakosista näki hyvin alla uivia kaloja. Joskus sinne tuli pudoteltua kaikkea roskista ötököihin ja seurattua, kuinka kalat kävivät maistamassa ja syömässä tarjouksia. Kerran syvästä nousi pystysuorassa iso lahna ja imaisi pudotetun ötökän pinnasta.

Lahna tietysti säikähti, kun ryntäsin hakemaan mato-onkea. Arkaa lahnaa ei enää näkynyt, eikä se olisi mitenkään siitä laiturin rakosesta ylös mahtunutkaan.  Ei siinä paljoa tullut ajateltua kalan kokoa.

Testattuja perhoja

Vaalea painotettu Pörrötoukka sekä pieni valkoinen Jjigileech ovat olleet ottavimmat lahnaperhoni. Lahnapaikkani eivät ole sameavetisiä, joten perhon näkyminen on yksi syy vaaleisiin sidoksiin. Ne erottuvat matalassa pohjaa vasten hyvin. Uskon, että niillä pääsee hyvin alkuun myös muualla ja haluttaessa värejä voi vaihdella.

Hidas uitto pohjaa pitkin tai sen tuntumassa on oikea tekniikka. Lahna on arka eikä järin nopea, mutta päätöksen tehtyään ottaa määrätietoisesti perhoon ja taistelu voi alkaa.

Myös upposiimalla tai -tipillä uitettu foamiperho, kuten Booby, on lahnalle soiva peli. Hitaasti pohjaa pitkin raahattu siima ja lyhyessä perukkeessa pohjan yläpuolella hitaasti ylös-alas pumpaten etenevä eloisa perho on hyvä yhdistelmä. Puhtaalla pohjalla perukkeeseen voi lisätä myös sivutapseja, ja sitaista niihin vaikka matoperhoja.

Pörrötoukka

Koukku: Perhojigikoukku 12–8 esimerkiksi Tunca TE110.

Kuula: Halkaisijaltaan noin 4-millinen kirkas volframikuula.

Lanka: Valkoinen.

Pyrstö: Paksu fluorioranssi silkki- tai villatupsu, ympärillä ohutta helmiäiskimalletta.

Kierre: Valkoinen strutsi tai muutama nukkainen marabousiikanen

Runko: Valkoinen ohut chenille-punos.

Siipi: Valkoisen strutsi, kierteen latvaosa.

Huomioita: Kuvasta ei oikein erotu, mutta strutsikierre (voisi olla pidempikin ”siikasnukka”) lisää eloisuutta ja yksi siikaslatva siipenä vipattaa mukavasti uitossa. Oranssi pyrstötupsu kimallehunnun kera on hyvä iskupiste ja se saa olla tuhti.

Valkoinen Jigileech

Koukku: Perhojigikoukku 12–8 esimerkiksi Tunca TE110.

Kuula: Halkaisijaltaan noin 4-millinen musta volframikuula.

Lanka: Valkoinen.

Pyrstö: Pitkähkö valkoinen marabou, haluttaessa sekaan muutama kimallekuitu.

Runko: Valkoinen nukkainen marabou dubattuna löysän pörröiseksi.

Siipi: Valkoisen maraboun siikasia.

Huomioita: Materiaaleiltaan yksinkertainen, mutta sidonnassa on syytä huomioida seuraavaa. Pyrstöä ei kannata sitoa liian lyhyeksi ja ”tukkoon” eli liian paksuksi. Runko on hyvä saada röyhyiseksi, aivan kuin perho olisi sidottu huolimattomasti. Silloin sekä runko että siipi elävät houkuttelevasti.

Upposiimalla uitetun pallosilmäisen Booby-perhon koukunmutkaan voi lisätä vaaksan parin tapsiin tapsiin pienemmän sidoksen, kuten San Juan Worm -matoperhon.

Ruskea Booby

Koukku: Normaalivartinen 10–8, väkäsetön tai väkänen painettuna alas.

Silmät: Oranssit, noin 6-milliset boobysilmät (Veniard Flooseyes) tai vastaavat silmät foamitangosta leikattuna.

Lanka: Oranssi.

Pyrstö: Ruskea marabou, sivuille muutama kimalle.

Kierre: Hopea.

Runko: Ruskea kimallekuitu, harjataan.

Häkilä: Oranssi kana.

Kaula: Punainen kimalle- tai villadubbing.

Huomioita: Olen tottunut sitomaan maraboupyrstön ohueksi, mutta nähnyt paksujenkin kalastavan. Kierre kierretään vastakkaiseen suuntaan kuin runkodubbing, jolloin runko kestää paremmin harjaamisen.

San Juan Worm

Koukku: Normaalivartinen 14–16, väkäsetön tai väkänen painettuna alas.

Lanka: Runkoväriin sopiva, usein punainen tai oranssi.

Runko: Ohut Micro Chenille tai Ultra Chenille, väri maun mukaan.

Huomioita: Vanha, simppeli ja ottava matoperho, jonka voi myös sitoa moderneista ”matomateriaaleista” (Squirmy isompiin ja Sguiggle pienempiin).

Lue lisää: Muut mökkikalaperhot

Ahvenille: Cybert Minnow Perch
Hauille: Seaducer
Särjille:  Suuhun sopivia
Säyneille: Mustanpuhuvia perhoja

Pertti Kanervan artikkeli Lumpeikkolahden vaativa saalis on Erän numerossa 6/2020 (juttu avautuu tilaajatunnuksilla)

Lentäviä yllätyslahnoja

Vaikka tämä ei liity perhokalastukseen, niin jos kahden kilon perholahna yllättää, niin kahden kilon taivalta pudonnut lentävä lahna on yllättänee vielä enemmän.

Ehkä Suomen suurin lahnayllätys tapahtui viitisen vuotta sitten Sastamalassa, kun parikiloinen lahna putosi taivaalta kovan pamauksen kera rikkoen kattotiiliä alas tullessaan.

Radion Suomen Luontoillan asiantuntijat päättelivät ”mystisen lentävän lahnan” joutuneen kalasääsken kynsiin. Painoltaan sääsken kantokyvyn äärirajoilla ollut kala oli ilmeisesti lipsahtanut otteesta ja pudonnut katolle.

Katotiiliä hajottanut lahnauutinen on julkaistu 14.10.2015 Ylen verkkosivuilla: Lentävä lahna 1

Eikä kyseessä ole ollut ainoa uutiskynnyksen ylittänyt lentävä lahna, sillä liki vuotta myöhemmin toinen lahna mätkähti pihanurmikolle Kustavissa. Tämä kala oli lipasahtanut kotkan kynsistä, kun lokki oli hätistellyt sitä.

Kustavin lahnauutinen julkaistiin 3.8.2016. Ilta-Sanomien verkkosivuilla: Lentävä lahna 2